Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Nový Jičín úspěšně léčí rakovinu prostaty přístrojem Nanoknife

10.6.2021

Efektivní léčbu zhoubných nádorů pomocí revolučního přístroje Nanoknife (metoda ireverzibilní elektroporace) již rok nabízejí zdravotníci zájemcům v Nemocnici AGEL Nový Jičín. Nabídka platí aktuálně pro pacienty s lokální recidivou karcinomu prostaty po ozáření, u kterých přináší vysoce pozitivní výsledky. Možnost vyzkoušet tuto metodu měli za uplynulý rok první čtyři pacienti.

Jedinečnost přístroje Nanoknife spočívá v tom, že efektivně odstraňuje cílové měkké tkáně, aniž by poškodil okolní struktury. „Díky šetrnosti k nebuněčným strukturám cév, nervů i močové trubice má tato metoda minimální nežádoucí účinky,“ shrnuje MUDr. Rostislav Kotásek, lékař radioterapie Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že nejlepší výsledky přináší Nanoknife při likvidacích nádorů do průměru 2-3 centimetrů, lze jím ale ošetřit i nádory větší.

Samotná terapie přístrojem spočívá v aplikaci krátkých elektrických impulsů, které vyvolávají buněčnou smrt v cílové tkáni. Pomocí jehel bez chirurgického zákroku jsou tak likvidovány buňky karcinomu, aniž by byla závažně poškozena okolní tkáň. Zákroky pomocí Nanoknife jsou vedeny v celkové anestézii pod kontrolou ultrazvuku a trvají zhruba hodinu. Při nekomplikovaném průběhu zákroku je pacient hospitalizován 3 dny na onkologickém oddělení.

Během uplynulého roku, kdy měli zdravotníci Nemocnice AGEL Nový Jičín metodu ireverzibilní elektroporace k dispozici díky zapůjčenému přístroji a internímu grantu společnosti AGEL, podstoupili zákrok s jeho pomocí první čtyři pacienti. Cena jedné aplikace byla pro každého pacienta přibližně 100 000 korun, přičemž tato částka je určena zejména na nákup jednorázových aplikačních jehel, jejichž cena je 45 tisíc korun za kus. Výsledky léčby jsou přitom maximálně pozitivní.

„Dosavadní zkušenosti s touto metodou na našem pracovišti potvrzují dobrou účinnost na nádorová ložiska prostaty s minimem nežádoucích účinků. U všech pacientů došlo k poklesu nádorových markerů a ústupu ošetřených ložisek na magnetické rezonanci, což je skvělý výsledek,“ shrnuje závěrem MUDr. Kotásek.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: