Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Nový Jičín využívá u kožních onemocnění nově biologickou léčbu. Pacientům výrazně zvyšuje kvalitu života

22.6.2021

Biologickou léčbu kožních onemocnění začala v uplynulých měsících svým pacientům nově nabízet Nemocnice AGEL Nový Jičín. Dermatovenerologické oddělení nabízí biologickou léčbu pacientům se psoriázou (lupénkou) a atopickou dermatitidou.

„Biologická léčba se nasazuje v případech chronických závažných dermatóz, tedy středně těžkých a těžkých forem lupénky a atopické dermatitidy, kdy organismus pacienta nedostatečně reaguje na dosavadní zevní nebo systémovou terapii - cytostatika, imunosupresiva, retinoidy. Jedná se o formy onemocnění, které postihují značnou část kožního povrchu a působí pacientům vážné psychosociální potíže. Navíc jsou také provázené četnými komorbiditami, tedy přidruženými onemocněními,“ vysvětlila lékařka dermatovenerologického oddělení novojičínské nemocnice MUDr. Martina Matzenauer. Podle ní bývají u pacientů se zmíněnými chorobami nejčastěji postiženy oblasti v křížové krajině, nad lokty a koleny a ve kštici. U psoriázy bývají častá i postižení nehtů a kloubů, v případě atopické dermatitidy se pak postižení projevuje v oblasti loketních a podkolenních jamek.

Podle MUDr. Martiny Matzenauer léčba cíleně působí na spouštěcí procesy na molekulární úrovni. „Léčba probíhá v různých intervalech, které se u jednotlivých preparátů liší. Převážně se jedná o injekční aplikaci léčiva subkutánně (podkožně), ale výhledově jsou ve vývoji i léčiva, která by pacienti přijímali ústně (perorálně),“ upřesnila lékařka. Jak také uvedla, pacienti velmi oceňují účinky zmíněné nové terapie. Po letech závažného kožního onemocnění, které je výrazně omezovalo jak v osobním, tak v pracovním životě, se totiž mohou opět plnohodnotně zařadit do života. A to včetně aktivit, kdy je odhalená kůže běžnou součástí.  „V neposlední řadě bych ráda vyzdvihla bezpečnost a pohodlnost léčby ‒ v některých případech se jedná o aplikaci léčiva každé 2 až 3 měsíce, což je pro pacienty velmi pohodlné a komfortní. V případě, že jsou šikovní, mohou pacienti provádět aplikace i sami v domácím prostředí, což je další významný benefit,“ zdůraznila další přínos nové terapie MUDr. Martina Matzenauer s tím, že navíc existují i další závažné formy chronických dermatóz spojené s dalšími četnými přidruženými onemocněními, na které biologická léčba rovněž působí blahodárně.

„Díky účinkům nové terapie se zlepšuje kvalita a délka života nemocných, což platí například u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními a s rizikem rozvoje infarktu myokardu, kteří trpí závažnou psoriázou, podobné je to s alergiemi u atopiků. Pro lékaře tato léčba znamená, že mohou svým pacientům nabídnout více možností při jejich léčbě. Pacienti se netají svou spokojeností, což je pro lékaře výborná zpětná vazba,“ poznamenává  MUDr. Martina Matzenauer  z Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Na závěr lékařka zdůrazňuje, že biologická léčba a její úspěchy pro lékaře znamenají také nutnost dalšího vzdělávání a rozšiřováním znalostí v jejich oboru i mimo něj (například prohlubování znalostí v revmatologii, alergologii, vnitřním lékařství a dalších). 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: