Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Cesta nejen k bezpečnému očkování. Novojičínská nemocnice nabízí rodičkám nové vyšetření závažných poruch imunity u dětí

30.6.2021

Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín nabízí od 1. července maminkám vyšetření, které může včas odhalit u miminka závažné vrozené poruchy imunity.

Vyšetření TREC a KREC (T-cell receptor excision circles; Kappadeleting recombination excision circles) odhalí z pouhé krevní kapky dítěte v prvních dnech života závažné poruchy buněčné a protilátkové imunity. „Díky tomu je možné včas zahájit adekvátní cílenou léčbu a zabránit možným komplikacím. Zároveň umožní bezpečné očkování dítěte živými vakcínami, které je u této vrozené poruchy imunity SCID (Sever combined immunodeficiency) kontraindikováno, tedy vyloučeno,” říká MUDr. Andrea Kudělková, primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

 Závažné vrozené poruchy imunity se nemusí v prvních měsících života dítěte vůbec projevit, protože je chráněno i mateřskými protilátkami, ale vzhledem k brzkému termínu očkování proti rotavirům a následné aplikaci dalších živých vakcín (např: proti tuberkulóze, spalničkám, příušnicím či zarděnkám) je ideální provedení vyšetření k vyloučení SCID již porodnici. „Pokud vyšetření zachytí závažnou poruchu vrozené imunity je vhodné informovat o tomto výsledku dětského lékaře dítěte, který pak dítě odešle k dalšímu vyšetření a případné terapii na specializované imunologické pracoviště,” vysvětluje primářka Kudělková s tím,  že od začátku příštího roku bude vyšetření TREC a KREC zařazeno do screeningového vyšetření u všech narozených dětí v České republice. 

 Novinku, která se může stát základem pro bezpečnou vakcinaci dítěte, nabízí Nemocnice AGEL Nový Jičín ve spolupráci s laboratořemi AGELLAB. Ideálním časem pro vyšetření je provedení odběru ještě během pobytu maminky a miminka v porodnici mezi 48 až 72 hodinou života dítěte v rámci screeningového vyšetření. O výsledku jsou pak rodiče informováni do 4 týdnů.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: