Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Odbornice varuje: Klíště vás může vyřadit z dárcovství krve i na více než rok

22.7.2021

V současné medicíně představuje krev nezastupitelnou roli a transfuzní oddělení neustále hledají nové dárce. Řady zkušených pravidelných dárců je potřeba posílit novými mladými dobrovolníky. Možnost darování totiž mohou ovlivnit nejrůznější okolnosti, kdy jednou z nich je dočasné vyřazení dárce po kousnutí infekčním klíštětem. V případě onemocněním klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou se může jednat o omezení i na více než 6 měsíců.

„Boreliózou jsem onemocněl před prázdninami v roce 2020 a dodnes se nemůžu k dobrovolnému dárcovství krve vrátit. Je to už více než rok, a zatím stále ještě nemůžu krev ani plazmu darovat,“ popisuje svou zkušenost Martin Janík, pravidelný dárce krve z Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Tato doba přitom podle vedoucí provozu transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín Ing. Markéty Matušů není až tolik neobvyklá. „V případě boreliózy mohou zájemci znovu darovat krev po šesti měsících od uzdravení, což může být i více než rok po prodělání nemoci,“ vysvětluje Ing. Markéta Matušů s tím, že za uzdraveného člověka se považuje ten, jehož výsledky krevních testů nevykazují žádné abnormality.

Stejně jako borelióza přitom dárce vyřadí z možnosti darování krve i klíšťová encefalitida, další onemocnění přenášené klíštětem, po kterém není možné darovat krev rovněž minimálně 6 měsíců po uzdravení. Samotné přisátí klíštěte je pak důvodem k odložení darování krve o jeden měsíc.

„Každoročně vlivem kontaktu s klíštětem dočasně vyřadíme několik dárců. Letos je situace složitější, jelikož musíme krátkodobě vyřazovat desítky dárců také kvůli prodělání onemocnění COVID-19, karanténě nebo očkování,“ uzavírá Ing. Matušů s tím, že v Nemocnici AGEL Nový Jičín aktuálně uvítají dárce všech krevních skupin.

„Dárcovství krve určitě všem doporučuji. Mě osobně nejvíce motivuje fakt, že můžu pomoct zachránit někomu lidský život a vědomí, že krev stále neumíme ničím nahradit. Aktivních dárců ubývá a v nemocnicích se znovu operuje po Covidu. Motivací jsou také mí známí, kteří se k dárcovství připojili a fakt, že nikdo z nás neví, kdy krev bude potřebovat sám nebo někdo z jeho blízkých. I proto bych chtěl vzkázat všem zdravým lidem: Nepřemýšlejte a běžte darovat!“ vyzývá Martin Janík.

Zájemci o dárcovství krve v Nemocnici AGEL Nový Jičín se mohou hlásit online pomocí registračního portálu na adrese rezervace.nnj.agel.cz, nebo telefonicky na čísle 556 773 471.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: