Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Nový Jičín nabízejí rodičkám desítku metod k tišení bolesti

29.7.2021

Ačkoliv je porod zcela přirozenou záležitostí a v mnoha ohledech jde o nejkrásnější chvíle v životě rodiny, obvykle se neobejde bez značné dávky bolesti. Naštěstí dnešní doba nabízí celou řadu metod, jak bolest mírnit – od těch zcela neinvazivních a spíše relaxačních, až po intenzivní farmakologické, které může předepsat lékař. V Nemocnici AGEL Nový Jičín si mohou aktuálně rodičky vybírat rovnou z desítky variant, a to dle svých preferencí.

„Jako prvotní volbu určitě doporučujeme metody ke zklidnění mysli. Už před porodem je vhodné, aby se maminka co nejvíce informovala a využila třeba i kurzů předporodní přípravy či prohlídek porodnice. Ty jí pomohou odbourat stres z neznáma,“ radí Bc. Marcela Bučko, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Při samotném porodu pak zejména v počátečních fázích maminky s největší oblibou využívají hydroterapii, a to buď ve sprše, nebo ještě lépe ve vaně. „Rodičky si velmi pochvalují naši hydromasážní vanu, ve které se mohou nechat masírovat tryskami, prohřívají si tělo vodou a zároveň jsou nadlehčovány. Toto vše výrazně ulevuje od bolesti a zároveň nabízí rodičce příjemný komfort,“ vyzdvihuje hlavní výhody hydroterapie v Nemocnici AGEL Nový Jičín Bc. Bučko.

Mimo to mohou maminky bez omezení využívat muzikoterapii, tedy terapii hudbou, kdy si pustí své vlastní oblíbené či na míru sestavené hudební skladby, nebo aromaterapii za pomoci vonných esencí, které nabízejí přímo zdravotníci na oddělení. Velmi efektivním pomocníkem pro mírnění bolesti jsou pak také masáže, které mohou provádět jak zdravotníci, tak i doprovod.

„Od letošního roku navíc rodičkám nově nabízíme i možnost bylinné napářky, kdy necháváme páru z bylinné lázně působit na oblast hráze a malé pánve. Kombinace teplé páry a vůně bylinek fyzicky uvolňuje porodní cesty, mírní bolest a zároveň psychicky uklidňuje, což je pro porod ideální kombinace,“ popisuje Bc. Marcela Bučko.

Pokud už je porod v pokročilejší fázi a alternativní metody tišení bolesti rodičce nedostačují, na základě indikace lékařem mohou být využity farmakologické metody, mezi které patří především systémová analgezie. „Tu lze buď vdechovat, kdy hovoříme o inhalační analgezii, nebo je aplikována analgezie do žíly či do svalu. Všechny tyto varianty jsou vysoce účinné a jednoduše aplikovatelné, nevýhodou ale může být mírný útlum rodičky,“ vysvětluje Bc. Bučko s tím, že právě z důvodu možného tlumení je nutné využít systémovou analgezii ve správný čas – nikoliv předčasně již při prvních bolestech.

V rámci regionální analgezie pak bývá nejčastěji využívána analgezie do páteřního kanálu, takzvaná epidurální analgezie, která je nejúčinnějším způsobem analgezie, ale zároveň i nejvíce invazivním.

„Farmakologické metody v posledních letech obecně používáme čím dál méně, protože stále větší počet maminek přichází do porodnice s tím, že chtějí porodit bez farmakoterapie a využívají hojně metody alternativní. Někdy si s nimi vystačí, jindy přeci jen nakonec pomůže medikace. Pokud je proces porodu již příliš náročný, představují farmaka velmi účinné vysvobození z bludného kruhu strachu, napětí a bolesti, a maminky by se neměly stydět o ni požádat,“ shrnuje Bc. Bučko s tím, že farmaka v řadě případů pomáhají také celkově zlepšit dýchání i zrelaxovat porodní cesty – a to i přesto, že bolest nikdy neodstraní úplně, pouze ji mohou mírnit.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: