Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Světový týden kojení: V novojičínské nemocnici je cílem, aby co nejvíce narozených dětí odcházelo domů z porodnice plně kojených

4.8.2021

„Chraňte kojení.“ Tak zní oficiální slogan letošního Světového týdne kojení, který tradičně připadá na první srpnový týden. Vyhlašuje ho každoročně organizace WABA (World Aliance for Breastfeeding Action), aby upozornila, jak je kojení významnou devizou do života dítěte. Kojení dlouhodobě podporuje také Nemocnice AGEL Nový Jičín, která provozuje také vlastní laktační poradnu. Ta je maminkám k dispozici celoročně, a to dokonce 24 hodin denně.

„Na začátek je třeba připomenout to nejdůležitější. Mateřské mléko je nenahraditelnou součástí výživy novorozeného dítěte. Kromě všech důležitých látek, které mléko obsahuje, se kojením vytváří také velmi důležitý fyzický kontakt mezi maminkou a dítětem. Dítě při kojení vnímá matčino srdíčko, cítí klid a bezpečí,“ vysvětluje MUDr. Eva Opletalová, vedoucí lékařka novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Podle řady odborných výstupů mívají kojené děti lepší fyzický vývoj i imunitu, a v pozdějším věku dosahují lepších výsledků v inteligenčních testech. Kojení také zintenzivňuje vztah mezi matkou a dítětem.

„Naším cílem je, aby co nejvíce narozených dětí v naší porodnici odcházelo domů plně kojených. Na podporu časného rozvoje laktace je na našem novorozeneckém oddělení aplikována metoda tzv. bondingu, kdy je dítě od první chvíle po porodu společně s maminkou, pokud to dovolí jeho nebo matčin zdravotní stav a nekomplikovaná poporodní adaptace. Pod dohledem sestřiček dochází v prvních minutách života dítěte po porodu k prvnímu přisátí k prsu matky, které stimuluje časný rozvoj tvorby mateřského mléka,” vysvětluje Dana Babeľová, staniční sestra novorozeneckého oddělení v novojičínské nemocnici s tím, že také maminkách po operativním porodu je umožněn co nejčasnější kontakt s narozeným miminkem dle typu podané anestézie.

„Výlučné kojení mateřským mlékem doporučuji do pátého měsíce dítěte. Pak je již kombinováno i s jinou stravou. Kdy dítě definitivně odstavit od matčina prsu je pak už spíše na rozhodnutí rodičů, horní hranice není omezená,“ doplnila MUDr. Eva Opletalová.

Nemocnice AGEL Nový Jičín pro podporu kojení zřídila již v roce 2003 laktační poradnu, která poskytuje konzultace a poradenství pro všechny ženy, které se na kojení připravují, anebo již kojí. „V případě problémů umí naše zkušené poradkyně určit, zda stačí maminky naučit správnou techniku kojení, anebo jestli je potřeba dalšího zásahu lékaře. V některých případech mohou sestřičky doporučit i nejrůznější formu podpory laktace, jako například protektivní kloboučky, které mohou maminky využít a usnadní jim kojení,“ pokračuje vedoucí lékařka.

Laktační poradkyně jsou k dispozici maminkám k osobní konzultaci od 11:00 do 15:00 hodin, případně mimo uvedené hodiny po domluvě, a po dobu 24 hodin lze jakýkoliv vzniklý problém také konzultovat na telefonním čísle 556 773 723. Maminkám radí zkušené sestřičky novorozeneckého oddělení a poradenství je zcela zdarma.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: