Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Nový Jičín stoupá počet COVID indikovaných pacientů. Pozitivita za tento týden dosáhla 17 %

21.10.2021

Sezóna respiračních onemocnění sebou přináší i nárůst indikovaných pacientů v novojičínské nemocnici. Odběrové místo, které se nachází přímo v areálu nemocnice, reaguje na stoupající počet pacientů navýšením kapacity pro PCR odběry.

Odběrové místo navýšilo časovou kapacitu pro PCR testy, které jsou indikované krajskou hygienickou stanicí nebo lékařem na rozmezí od 10 do 12 hodin každý den. S tím souvisí také úprava kapacity v rezervačním systému. „S ohledem na situaci jsme byli nuceni navýšit termíny pro indikované pacienty trojnásobně. Nově se může na odběr registrovat až 52 indikovaných pacientů z původních 18,“ popisuje Mgr. Zuzana Válková, odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví Nemocnice AGEL Nový Jičín

„Co se týká molekulárně biologických metod, tak zde zaznamenáváme, stejně jako v celé České republice, nárůst pozitivně testovaných pacientů. Zatímco se v letních měsících pohybovala pozitivita mezi 0,4 % až 0,5 %, tak v září to již bylo 2 % a v měsíci říjnu jsme zaznamenali nárůst od 7 % až do 17 %. Rutinně vyšetřujeme také výskyt všech aktuálně doporučovaných mutací pomocí diskriminačních PCR testů. Dominantní variantou je mutace delta, která se objevuje v 95 % případů,“ vysvětluje vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Laboratoří AGELLAB Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA.

Se vzrůstající pozitivitou významně narůstá jak práce v laboratoři, tak i administrativní činnost. „V laboratoři reagujeme na počty požadovaných vyšetření denně. Vedle náročných laboratorních analýz je nutné počítat s velkými časovými nároky na vedení agendy, provádění dalších diskriminačních PCR testů nebo zasílání vzorků k sekvenaci.“ dodává vedoucí laboratoře.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: