Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Novorozené děti v Nemocnici AGEL Nový Jičín bude hlídat 5 nových monitorů dechu

30.11.2021

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených dětí získalo dětské oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Celkem pět nových monitorů dechu v celkové hodnotě 10 tisíc korun předala zástupcům nemocnice Nadace Křižovatka. Nové monitory budou hlídat jak čerstvě narozené děti, které je automaticky dostávají do postýlek, jež mají maminky na oddělení šestinedělí u sebe, tak děti v kojeneckém věku hospitalizované na dětském oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Monitor dechu je umístěný pod matrací dítěte. Hlídá nejen zástavu dechu, ale také jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc zdravotnického personálu nebo rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ míní primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Andrea Kudělková. V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Riziko apnoe či nepravidelnosti dýchání však mají např. i předčasně narozené děti.

Monitory dechu pro Nemocnici v Novém Jičíně zajistila Nadace Křižovatka z prostředků poskytnutých společnostmi MTM Transport a MAYER CZ. „Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS. Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Cena nového monitoru dechu je okolo 2000 korun, v novojičínské nemocnici si jej ale díky spolupráci s Nadací Křižovatka mohou rodiče za 900 korun zapůjčit, a to na šest měsíců. Rodiče zde mají jistotu, že se jim do rukou dostává správně fungující přístroj. „Maminky chtějí často ušetřit a kupují monitory z druhé ruky, ale nikdy nevíte, jak se k nim původní majitel choval. Senzor může ztratit citlivost a taková podložka by se již neměla používat. Po dvou letech používání navíc dochází k přirozenému opotřebení senzoru, který tak nemusí být spolehlivý,“ doplňuje primářka Kudělková s tím, že přístroje určené k zapůjčení procházejí pravidelným servisem. „A pokud by monitor během doby zapůjčení přeci jen přestal fungovat, maminkám jej u nás na místě okamžitě vyměníme za jiný přístroj,“ dodává primářka.

„Ráda bych touto cestou poděkovala Nadaci Křižovatka i všem soukromým firmám a ostatním dárcům, kteří přes nadaci monitory darovaly. Pomohou tak zachránit život nejednomu dítěti,“ uzavírá primářka MUDr. Kudělková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: