Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Vánoční hodování může žaludek pořádně potrápit. Od potíží pomohou bylinky i svižná procházka

21.12.2021

Vánoční svátky a oslavy Nového roku se nesou ve znamení hojnosti a pestrosti pokrmů a pochutin. Tradiční smažený kapr s bramborovým salátem, nejrůznější cukroví či jednohubky a alkoholické nápoje však mohou pořádně potrápit naše trávicí ústrojí. Jak zkrotit žaludeční problémy prozradí zkušený gastroenterolog z Nemocnice AGEL Nový Jičín.

„Při potížích se zažíváním můžeme doporučit dostupné trávicí enzymy v tabletách, které pomohou naší slinivce a játrům právě s tou tučnou zátěží,” říká MUDr. Martin Merenda, ordinář pro gastroenterologii v Nemocnici AGEL Nový Jičín a vzápětí pokračuje: „Dále by se také daly doporučit bylinné kapky, které působí v celém trávicím traktu, od trávení v žaludku, až po podporu funkce žlučníku.”

Ulevit si po poctivém štědrovečerním menu je možné svižnou procházkou, jídlo je také vhodné prokládat dostatečným množstvím nealkoholických, ideálně neslazených tekutin. Oslavy konce roku jsou však u nás spojeny s otevřením láhví šumivých vín či sektů a stejně jako u ostatních alkoholických nápojů, i přílišná konzumace těchto oblíbených nápojů může mít za následek nevítané stavy, tzv. kocoviny. Tedy bolesti hlavy, svalů a kloubů, těžkou nevolnost, zimnici, motání hlavy, které ztěžuje i běžnou chůzi.

„Co se týká kocoviny, tak tam je to samozřejmě složitější. Je třeba především doplnit nealkoholické tekutiny nealkoholické, a dají se použít antacida při překyseleném žaludku. Dále pak vitamíny řady B, které se při nadměrné spotřebě alkoholu více vyplavují z organizmu a samozřejmě ostropestřec mariánský, který přispívá k regeneraci jaterních buněk,” konstatuje MUDr. Martin Merenda z novojičínské nemocnice a závěrem dodává radu nejcennější: „Ono je samozřejmě lepší, když se nepřejídáme a neopíjíme.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: