Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Ve stomické poradně Nemocnice AGEL Nový Jičín léčí roční miminka i seniory po devadesátce

25.1.2022

Stomická poradna pro pacienty s umělým vývodem funguje v Nemocnici AGEL Nový Jičín již 18 let a za dobu jejího provozu jí prošly tisíce pacientů všech věkových kategorií. Někteří přitom docházejí za zdravotníky řadu let.

„Aktuálně ve stomické poradně pečujeme o devět stovek pacientů, kdy nejmladší má jeden rok a těm nejstarším je přes devadesát. Řada těchto lidí k nám přitom dochází dlouhé roky. Příkladem je třeba jedna milá pacientka, která žije s umělým vývodem již 15 let a spolu s námi oslavila krásné jubilejní 90. narozeniny,“ vypráví Bc. Renáta Kašubová, stomická sestra Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Nejčastějšími důvody, proč lidé vývod dostanou, jsou přitom v Nemocnici AGEL Nový Jičín onkologická onemocnění. „Nemocnice AGEL Nový Jičín je komplexním onkologickým centrem, proto se k nám nejčastěji dostávají pacienti s onkologickými onemocněními, kteří pak mají ileostomii, kolostomii nebo urostomii, tedy umělé vývody tenkého střeva, tlustého střeva nebo močovodu,“ vysvětluje Bc. Renáta Kašubová, která ve stomické poradně novojičínské nemocnice pracuje již sedmým rokem a stará se jak o pacienty po operacích, tak i v rámci dispenzární péče.

„Denně řeším ošetřování stomiků za hospitalizace i v ambulanci stomické poradny. Dá se říct, že žádný stomik není bez komplikace. Je jedno, zda se jedná o komplikaci psychickou, nebo fyzickou. Vždy potřebuje pomoct, popovídat si, vysvětlit, objasnit nebo prakticky nacvičit. Jsem ráda, že mohu těmto lidem naslouchat, být nápomocná. Spokojený a spolupracující pacient je má vizitka,“ dodává Bc. Kašubová s tím, že péče o pacienty s umělým vývodem se přitom každým rokem vylepšuje a pomůcky jdou kupředu společně s trendy v moderní medicíně. „Pomůcky jsou kvalitní a stavěné na míru pacientům se všemi problémy, které s diagnózou souvisí, což je úžasné“ uzavírá Bc. Kašubová, která byla v loňském roce mimo jiné nominována na Stomickou sestru roku, a to v rámci ankety Moje stomická sestra 2021.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: