Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Imunologické problémy často postihují také děti. V Nemocnici AGEL Nový Jičín je specialisté odhalují i léčí

28.4.2022

Na 29. dubna připadá každoročně Světový den imunologie s cílem připomenout důležitost vědního a medicínského oboru imunologie. Problémy s imunitou často postihují také nejmenší populaci a řadu dětských pacientů lečí odborníci v novojičínské nemocnici.

„Veškerá tato problematika se netýká jen dospělých, ale i dětí a to už od časného kojeneckého věku. V naší nemocnici se věnujeme diagnostice a léčbě těchto nemocí na ambulanci dětské alergologie a imunologie a dětské plicní ambulanci, kam dochází i ti nejmenší s projevy různých potravinových a inhalačních alergií, atopického ekzému, průduškového astmatu,” říká MUDr. Anežka Dědková z ambulance alergologie a klinické imunologie Nemocnice AGEL Nový Jičín s tím, že velmi často se setkáváme s pojmem „často nemocné dítě“. „V těchto případech provádíme základní imunologické vyšetření, v terapii používáme běžné imunomodulátory a snažíme se jejich potíže zmírnit, popřípadě zcela vyřešit. Pokud odhalíme závažné imunodeficity, tyto pacienty pak svěřujeme do péče specializovaných center,” upřesňuje odbornice.

Imunologie se zabývá strukturou, funkcí a především poruchami imunitního systému, který je důležitou součástí našeho organismu. Zajišťuje obranyschopnost našeho těla a chrání jeho integritu. Imunita rozpoznává škodlivé od neškodného a chrání tělo proti cizorodým látkám ze zevního prostředí. Mimo to se stará o toleranci vlastní tkáně a zároveň odstraňuje staré, poškozené a dokonce i nádorově změněné buňky.

„Mezi základní poruchy imunitního systému patří snížení jeho funkce - imunodeficience. Rozlišujeme ji vrozenou nebo získanou v průběhu života. Ať už jde o poruchu funkce na úrovni protilátek nebo buněčné imunity, popřípadě jde o kombinované poruchy, výsledkem je zvýšená náchylnost k různým infekcím a častá nemocnost,” vysvětluje lékařka.

Pokud imunitní mechanismy nefungují správně, mohou vznikat přecitlivělosti na běžné látky v našem okolí a vzniká alergie. „Když se imunita obrátí proti buňkám vlastního těla, může vzplanout jedno ze širokého spektra autoimunitních onemocnění. Výskyt těchto poruch imunity má v naší populaci rostoucí tendenci,” uzavírá téma MUDr. Anežka Dědková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: