Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Nový Jičín představila veřejnosti robota. Zkusit operovat s Da Vincim bylo velkým lákadlem

25.5.2022

 Nemocnice AGEL Nový Jičín přichystala v květnu v obchodním centru v Ostravě a Novém Jičíně  úspěšnou preventivní akci s interaktivní výstavou "Robotem proti rakovině?”. K vidění a vyzkoušení byl plně funkční systém pro robotickou Chirurgii Da Vinci Xi, či makety pro preventivní edukaci samovyšetření prsů a varlat. V rámci akce proběhly rovněž pro veřejnost prezentace lékařů a sester z oddělení urologie, chirurgie, rehabilitace, gynekologicko-porodnického oddělení, radioterapie, jenž jsou všechny součástí Komplexního onkologického centra novojičínské nemocnice. Během čtyř dnů si návštěvu hi-tech stánku nenechali ujít stovky návštěvníků včetně dětí. Možnost vyzkoušet si roli robotického operatéra bylo velkým lákadlem. 

Podívat se do OC Forum Nová Karolina v Ostravě i do OC Tabačka v Nové Jičíně přišli také pacienti z novojičínské nemocnice, z nichž někteří již dříve podstoupili zákroky na robotickém systému a měli tak unikátní možnost si jej na vlastní oči nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet. „Mísí se ve mně pocity posvátné pokory ke špičkové technice a k vašim odborníkům, radost z toho, že jste mi pomohli s onkologickým onemocněním. Mám z toho všeho doslova husí kůži,”  konstatovala pacientka z Ostravy. Další z pacientů si pochvaloval přístup lékařů z anesteziologicko-resuscitačního oddělení, na kterém jej dle jeho slov "zcela zbavili šíleného strachu díky povídání o oblíbeném putování po horách, které jsme měli s ošetřující anestezioložkou společné". 

Neméně zajímavá byla možnost vyzkoušet si robota i pro studenty medicíny, zejména se zájmem o práci na chirurgii nebo na špičkovém anesteziologicko-resuscitačním oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Na stánku se také vystřídaly doslova davy středoškoláků ze zdravotnických škol a gymnázií z celého kraje. Budoucím sestřičkám byly prezentovány špičkové podmínky a uplatnění v perioperační péči. Robotické pracoviště v Moravskoslezském kraji  nabízí pouze 2 pracoviště a v rámci bývalého okresu je Nemocnice AGEL Nový Jičín jediné zařízení svého druhu.

„Výstava samotná byla zaměřena na prevenci onkologických onemocnění v souvislosti s probíhajícím Českým dnem proti rakovině, který připadá na 11. května. Cílem bylo přiblížit přiblížit pokročilé možnosti medicíny a využití nejmodernějšího vybavení, včetně robotického operačního systému Da Vinci Xi. Nemocnice tento systém využívá již od roku 2008 a odoperovala na něm tisíce pacientů zejména s onkologickými diagnozami,” uvádí MUDr. Jakub Fejfar, předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín. 

Mezi výhody robotické operace patří zejména nižší krevní ztráta, lepší a rychlejší rekonvalescence po operaci, lepší kosmetický efekt pro pacienty (minimální jizvy pouze vpichy) a další. Mezi nejčastější robotické výkony patří operace zhoubných nádorů prostaty, střev a konečníku či u žen gynekologických zhoubných nádorů. Naši lékaři dokonce díky svým bohatým zkušenostem pomáhají vzdělávat další generace robotických chirurgů nejen z ČR ale i ze zahraničí

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: