Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Novojičínská porodnice se opět těší z porodu dvojčat, která přišla na svět prvorodičce spontánním porodem.

27.5.2022

V podělí 23. května se v Nemocnici AGEL Nový Jičín narodila spontánně dvojčata Adam a Marie pyšným rodičům z Pustějova. Spontánní porod dvojčat není tak běžný, neboť většinou končí vícečetná těhotenství císařským řezem. Nejčastějším důvodem je velká odhadovaná hmotnost dětí nebo kolizní poloha dvojčátek.

„Personál porodnice a novorozeneckého oddělení v Novém Jičíně se těší z každého porodu miminka. Avšak spontánní porody dvojčat s větší porodní hmotností nejsou až tak časté. Většinou se dvojčátka rodí před termínem, tzv. operačním porodem, neboli císařským řezem, na specializovaných pracovištích a miminka bývají často drobnější. Velmi často jsou děti v poloze , která neumožňuje spontánní porod. V tomto případě nám štěstí přálo. V okamžiku porodu je velmi důležitá i zkušenost porodníka a souhra celého týmu,". vysvětluje MUDr. Eva Opletalová z novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Novojičínská dvojčátka udělala radost rodičům i zdravotníkům hned několikrát. Obě děti se narodily ve stanoveném termínu a obě dosáhly porodní hmotnosti, která je obvyklá spíše pro běžná jednočetná těhotenství. Chlapeček Adámek přišel na svět ve 20:40 s váhou 3080 gramů a délkou 52centimetrů. Na svou sestřičku čekal jenom osm minut. Maruška se pyšnila dokonce váhou 3490 gramů a délkou 50 centimetrů. Samozřejmě, že největší radost mají rodiče z toho, že obě děti jsou v pořádku a hezky prospívají. Velkým přínosem pro matku byla přítomnost otce u porodu, a jeho hospitalizace na pokoji spolu s maminkou po celou dobu pobytu na oddělení. Rodičům byl poskytnu nadstandardní - rodinný pokoj, tatínek se tedy aktivně mohl zapojovat po celou dobu do péče o miminka.

„Novojičínskou porodnici jsme si vybrali, protože je blízko našemu bydlišti, a také proto, že během návštěv zdejší gynekologie jsme se domluvili, že když chci spontánní porod, a děti jsou v pořádku, tak nebyl důvod jezdit jinam,” říká maminka Kateřina Jedličková, která si s partnerem Tomášem Hotárkem velmi pochvalují zázemí porodnice a poskytovanou péči. Personál oběma rodičům i miminkám přeje hodně zdraví a jenom samou radost. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: