Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Planými neštovicemi trpí zhruba 50 tisíc děti ročně, říká lékařka z Nemocnice AGEL Nový Jičín

2.6.2022

Plané neštovice se řadí mezi takzvané běžné dětské nemoci. Epidemie probíhají v cyklech nejčastěji koncem zimy a začátkem jara. Největší pravděpodobnost nákazy je samozřejmě v dětských kolektivech. Jedinou, a pediatry doporučovanou metodou prevence, je vakcinace, která se provádí od devíti měsíců věku dítěte.

Virus planých neštovic je přenášen kapénkami, aerosolem či přímým kontaktem. Největší pravděpodobnost nákazy je samozřejmě v dětských kolektivech. „Ročně bývá v České republice hlášeno zhruba 50 tisíc případů onemocnění. K většině případů dochází do deseti let věku dítěte, více než 95% dospělé populace je vůči viru imunní. Virus u vnímavých jedinců v okolí nakaženého dítěte způsobuje téměř vždy onemocnění a chránit se lze pouze očkováním, které probíhá ve dvou dávkách v odstupu minimálně šesti týdnů. Vakcína je velmi účinná, v dospělosti zároveň brání výsevu pásového oparu. Navíc na vakcínu přispívají zdravotní pojišťovny svými benefitními programy,“ vysvětluje primářka Dětského a novorozeneckého oddělení MUDr. Michaela Syrovátková.

Plané neštovice většinou nebývají pro děti závažné onemocnění. Virus vstupuje do organismu sliznicí v nosohltanu a u vnímavých jedinců způsobuje téměř vždy onemocnění. Jeho inkubační doba se pohybuje mezi 10-21 dny, kdy infekčnost (možnost nákazy dalších jedinců) začíná 1-2 dny před výsevem charakteristických kožních lézí. Do přeměny všech lézí v krusty zůstává dítko v izolaci.

„Neštovice poznáte tak, že začínají jako malé červené papulky, které se rychle mění ve vezikulky s čirou tekutinou, které postupně praskají a následně se hojí krustou. Léze jsou silně svědivé. Běžně se léze vyskytují na víčkách či na sliznicích. Nejčastěji začínají postupným výsevem svědivého vezikulárního exantému, který začíná ve vlasaté části hlavy a postupně se šíří na trup a končetiny, v úvodních 3-4 dnech bývá provázen horečkou a slabostí. Krusty se většinou hojí do 7 dnů od prvního výsevu. Onemocnění může provázet zvětšení mízních uzlin. Některé děti mají jen několik lézí, které mohou uniknout diagnose. Nekomplikované neštovice se léčí pouze symptomaticky tzn. nesteroidní antipyretika, antihistaminika a lokální desinfekce,“ popisuje MUDr. Michaela Syrovátková.

Plané neštovice lze většinou zvládnout doma bez nutnosti návštěvy pediatra. Při léčbě byste se měli vyvarovat podávání tzv. tekutého pudru a jiných neprodyšných mastí, pod nimiž dochází nejčastěji k druhotné bakteriální infekci a hnisání lézí. Dojde-li však k sekundární superinfekci lézí a přetrvávají-li horečky, je vhodné se poradit se svým pediatrem na dalším léčebném postupu. Na pediatra je dobré se také obrátit v případě, kdy se jedná o imunitně oslabené dítě s chronickým kožním onemocněním.

Ve většině případů je průběh planých neštovic u dětí lehký. V některých případech však může dojít také ke zhoršení průběhu a trvalým následkům. „U dětí s kožním onemocněním mohou poruchy pigmentace kůže přetrvávat po řadu týdnů, vzácně zůstávají jizvy. Vyjímečně může docházet k postižení parenchymových orgánů, krvácivým projevům, tzv. progresivní varicella, jejímž hlavním projevem bývá bolest břicha a krvácivé kožní projevy. Riziko těžkého průběhu je vyšší u novorozenců, dospívajících, dospělých a těhotných žen,“ uvádí primářka MUDr. Michaela Syrovátková a zároveň dodává, že po prodělaném onemocnění virus u každého jedince perzistuje v senzorických gangliích, odkud může být v pozdějším věku reaktivován a způsobit pásový opar.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: