Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Horké počasí představuje velké riziko hlavně pro miminka

5.8.2022

Vysoké teploty v letních měsících představují pro lidský organismus značnou zátěž. Dvojnásob to přitom platí pro ty nejmenší – kojence, kteří se přehřátí neumí svépomocí vyhnout. U miminek je proto potřeba vždy myslet na správná režimová opatření – a to nejen v autě, ale i v kočárku nebo přehřáté místnosti.

Přehřátí, neboli hypertermie, je stav kdy tělesná teplota stoupne nad 37,5°C. Děťátko je v takovém případě zpočátku neklidné, dráždivější a plačtivé. V malém organismu pak ale rychle může dojít ke ztrátám tekutin a k dehydrataci, která může být i život ohrožující.

„Pokud je miminko přehřáté, můžeme ho například svléct a rozbalit z plenky, můžeme odejít do chladnějšího prostředí, případně ho chladit vlhkým hadříkem přikládaným na hlavičku a končetiny,“ radí MUDr. Michaela Syrovátková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín s tím, že končetiny ale nesmí být při přiložení vlhkého zábalu chladné.

Pokud se ochlazování nedaří nebo teplota roste nad 38°C, je potřeba vyhledat lékaře. „Může se jednat o počínající infekci,“ prozrazuje MUDr. Michaela Syrovátková.

V horkých letních dnech je ideální vyhýbat se přehřátí dodržováním režimových opatření. Mezi ta patří například nevycházet s miminkem ven mezi 11. a 15. hodinou, vyhýbat se přímému slunci a samozřejmě také rozpáleným interiérům aut. „Miminko vnímá horko jinak než my, nedokáže se efektivně potit, a například vítr, který nás během procházky ochlazuje, do korbičky jeho kočárku vůbec nedosáhne, takže podmínky nahrávají jeho přehřívání,“ vysvětluje primářka.

Pokud jde o tekutiny, plně kojené dítě podle primářky žádné další nepotřebuje. „Důležité je častější přikládání k prsu a vyhýbání se pobytu na slunci. Pokud máme novorozence krmeného umělou mléčnou formulí, pokaždé musíme zachovat poměr sušiny a kojenecké vody. Ani v létě ani v jiné roční době se poměr vody a mléka nemění. Neplatí, že v horku se do mléka přidává voda,“ vyvrací MUDr. Michaela Syrovátková z Nemocnice AGEL Nový Jičín mýtus, který mezi maminkami často koluje.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: