Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nižší nadmořské výšky, vyhýbat se vedrům. Konec léta a začátek podzimu je pro těhotné ženy k cestování vhodnější

7.9.2022

S horkými letními dny se v letošním roce pomalu loučíme, ale s přicházejícím babím létem nastává těhotným ženám mnohem vhodnější období k cestování. Při výběru dovolené a cílové destinace však musí být nastávající maminky velmi opatrné. Je důležité zvážit všechna rizika a řádně cestu naplánovat. Jakou dovolenou vybrat a na co všechno se připravit, radí MUDr. Šárka Niemczyková, lékařka gynekologicko-porodnického oddělení z Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Řada budoucích maminek si láme hlavu s tím, kdy je ta správná doba na cestování a kdy je už lepší zůstat doma a zbytečně neriskovat. V prvním trimestru je lepší dlouhé a náročné cestování vynechat, a to především z důvodu zvýšeného rizika ztráty těhotenství. Pokud těhotenství probíhá bez komplikací, ideální doba pro cestování nastává od 14. do 32. týdne těhotenství. Po 32. týdnu pak roste riziko možnosti předčasného porodu.

„Je důležité dbát na výběr vhodné destinace. Ideální je prostředí, kde teploty nepřesahují 28 stupňů. Není vhodné vystavovat bříško slunečnímu záření, proto se před slunečními paprsky ukryjte raději do stínu. Dodržujte pitný režim a zabraňte přehřátí organismu. Choďte často na toaletu, předejdete tím zánětu močových cest. V případě, že vyměníte tropy za hory, nepřekračujte nadmořskou výšku 2500 metrů. Z důvodu nižšího atmosférického tlaku byste vy a vaše miminko mohli pocítit nedostatek kyslíku,“ radí těhotným ženám MUDr. Šárka Niemczyková z Nemocnice AGEL Nový Jičín a dodává že, maminky by neměly přeceňovat své síly a měly by poslouchat své tělo.

Při výběru cílové destinace je vhodné si předem zjistit dostupnost a kvalitu lékařské péče. Lékaři by měli být schopni řešit těhotenské komplikace, provést císařský řez a starat se o předčasně narozené miminko. Před odjezdem je třeba mít i kvalitní cestovní pojištění.

„Mějte taky na paměti, že vývoj nenarozeného miminka může být ovlivněn nemocemi vyskytujícími se v dané destinaci. Proto je vhodné vyhnout se lokalitám se zvýšeným rizikem vzniku infekcí. Očkování živými vakcínami, které obsahují „oslabené“ živé patogeny, které ztratily schopnost vyvolat onemocnění, v těhotenství nedoporučujeme. K těmto patří například žlutá zimnice, tuberkulóza či rotaviry. Očkování neživými vakcínami je považováno za bezpečné, je však důležité se o aplikaci poradit s ošetřujícím lékařem. Dále existuje řada nemocí, proti kterým očkování neexistuje a nákaza jimi může ohrozit nejen pro matku, ale i nenarozené dítě. V souvislosti s tímto doporučujeme vynechat cesty do Afriky a Asie, kde se vyskytuje například nebezpečná nemoc Zika či malárie,“ vysvětluje doktorka Niemczyková.

Mnoho nebezpečných infekcí se přenáší kontaminovanou stravou nebo špatnou hygienou, a to nejen v tropických oblastech. Patří mezi ně například průjmová onemocnění, listerióza, toxoplazmóza, virus žloutenky a další. Proto je velmi důležité dbát na zvýšenou hygienu rukou. Proto lékaři doporučují na cesty přibalit dezinfekční gel, pít pouze balenou vodu, vyhnout se nápojům obsahujícím led a nekonzumovat syrové či nedostatečně tepelně upravené potraviny.

„Budoucí maminky se často ptají, zda mohou cestovat letadlem. V těhotenství, které probíhá bez komplikaci, to určitě možné je. Většina leteckých společností umožňuje cestování těhotným do 36. týdne gravidity, některé však požadují lékařské potvrzení. Pokud se bude jednat o cestování letadlem, doporučuji zvolit sedadlo do uličky a blízko toalety. Během dlouhého sezení, zvláště pak v těhotenství, roste riziko vzniku hluboké žilní trombózy, proto je dobré vybavit se kompresními punčochami, dodržovat pitný režim a každých 30 minut se krátce protáhnout. Silniční nehody jsou jednou z nejčastějších příčin zranění těhotných žen, proto pokud cestujete autem, dbejte na důsledné používaní speciálních bezpečnostních pásů pro těhotné,“ konstatuje MUDr. Šárka Niemczyková z z Nemocnice AGEL Nový Jičín

K dovolené u moře neodmyslitelně patří voda a koupání. Těhotné ženy by se měly vyhýbat stojatým vodám, ve kterých mohou být sinice a jiné patogeny způsobující různá kožní onemocnění a gynekologické infekce, které by mohly nepříznivě ovlivnit vývoj těhotenství. Koupání v moři lékaři doporučují, ale dávat pozor musí nejen nastávající maminky na velké vlny a důležité je také při plavání nepřecenit své síly.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: