Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Fototerapie v Nemocnici AGEL Nový Jičín pomohla už tisícům pacientům

15.9.2022

Více než 6000 pacientů absolvovalo za 21 let provozu kožního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín terapii pomocí UV záření. Záření, jehož využití je zcela bezpečné, rychlé a bezbolestné, pomáhá zejména pacientům s chronickou lupénkou či atopickým ekzémem.

Fototerapie je čistě fyzikální terapeutická metoda, která je důležitou součástí léčby vybraných kožních onemocnění. Spočívá v léčebném působení neionizujícího elektromagnetického záření různých vlnových délek na kůži. Hlavními výhodami terapie pomocí UVA i UVB záření jsou přitom vysoká bezpečnost, bezbolestnost a také nízké náklady.

„Na našem oddělení používáme přístroj pro celotělové ozařování MEDlight N-line a menší přístroje určené pro léčbu jen určitých částí těla, například dlaní, plosek nohou, bérců či projevů ve kštici. Fototerapii nabízíme po celou dobu existence kožního oddělení a využívá ji přibližně 20 až 30 pacientů měsíčně, kteří absolvují 70 až 100 terapií za měsíc, upřesňuje MUDr. Radana Dwayebová, lékařka dermatologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Nejčastěji je přitom v novojičínské nemocnici k léčbě využíváno úzkospektré záření 311nm, které snižuje zvýšenou tvorbu kožních buněk, regeneruje, působí protizánětlivě, zmírňuje svědění a podporuje přirozenou tvorbu vitaminu D.

„Tato terapie úspěšně funguje zejména na chronickou lupénku či atopický ekzém, využívá se ale i k léčbě kožních onemocnění jako je lichen ruber planus, mycosis fungoides, pruritus, polymorfní světelná dermatosa, parapsoriasa, vitiligo, kožní sklerodermie, necrobiosis lipoidica, granuloma annulare, běžná urtikarie , herpes zoster, urticaria pigmentosa, akné a podobně, vyjmenovává lékařka.

Aplikaci fototerapie nabízí Nemocnice AGEL Nový Jičín jak ambulantně, tak i v rámci denního stacionáře, kde je u pacientů využívána léčba kombinovaná s lokálním ošetřením a koupelemi. Určena je přitom všem pacientům s vhodnými diagnózami a je hrazena ze zdravotního pojištění. „Zájemci se mohou jednoduše objednat telefonicky i bez žádanky, dle diagnózy pak každému na míru vybereme vhodnou metodu i frekvenci fototerapie,“ vysvětluje MUDr. Dwayebová s tím, že terapie trvají na počátku 20-40 vteřin, s každým dalším sezením se dávka postupně navyšuje až na několik minut, je ale zapotřebí je opakovat obvykle v rámci 20 až 30 sezení.

Fototerapie není vhodná u pacientů po transplantaci orgánů, užívajících imunosupresiva, u pacientů s onkologickým onemocněním, s fotodermatósami, systémovým lupusem či klaustrofobií. Není také doporučována u pacientů užívajících léky zvyšující citlivost kůže vůči UV záření, u osob s epilepsií, s akutními infekcemi a u těhotných žen. Zájemci o fototerapii v Nemocnici AGEL Nový Jičín se mohou objednávat k vyšetření na telefonním čísle 556 773 538 od úterý do pátku v době od 13.00 do 14:00 hodi

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: