Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Fyzioterapeutka radí: Pánevní dno po porodu aktivujte s odborníky

21.9.2022

Porod patří mezi jedny z nejkrásnějších, ale zároveň pro tělo ženy jedny z nejnáročnějších momentů v životě. Velmi namáhanou oblastí je přitom především pánevní dno, jehož funkce bývá po porodu často oslabena či narušena. Aby pánevní dno znovu získalo svou ztracenou formu, je vhodné zařadit do denního programu jeho aktivaci pomocí vybraných cviků. S jejich volbou by však vždy měl poradit odborník, a to na základě individuální diagnostiky.

Pánevní dno, které tvoří skupina vazů, svalů a tkání, funguje jako podpůrný aparát pro dělohu, močovou trubici, močový měchýř a konečník. Během těhotenství dochází vlivem hormonálních změn k jeho roztažení a rozvolnění, které ještě zintenzivní samotný porod. Ochablé svaly pánevního dna jsou pak nejčastější příčinou poporodní inkontinence. Zároveň ale mohou způsobovat i bolesti páteře, potíže při vyprazdňování i sestup dělohy

„V době těhotenství a při porodu je pánevní dno extrémně namáhané a může dojít k funkčním poruchám. To se může projevit především obtížemi v oblasti malé pánve, mezi které patří například velmi běžná močová inkontinence. To, že jde o běžný problém, ale neznamená, že by se s ním ženy měly smiřovat,“ říká Mgr. Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že cviky na aktivaci pánevního dna lze praktikovat už po ukončení šestinedělí, jakmile pomine první fáze poporodního hojení a regenerace. Prvním krokem by ale vždy měla být návštěva fyzioterapeuta, který přesně zmapuje rozsah a typ obtíží.

Obecně se cviky na posílení ochablého pánevního dna zaměřují zejména na trup, oblast pánve a funkční propojení s horními a dolními končetinami, cviky v kleče, cviky v sed-lehu či kleku. „Nejdůležitější je odborné fyzioterapeutické vyšetření a správná diagnostika poruch v oblasti pánevního dna a následná terapie, jak stran ošetření měkkých tkání, tak i cvičení s fyzioterapeutem a edukace pacientky k domácí terapii,“ popisuje Mgr. Kopecká s tím, že po porodu může docházet například ke svalové asymetrii, kdy část svalů je ochablá a část přetížená. V takových případech by mohlo cvičení bez odborného dohledu a diagnostiky zdravotní stav ženy ještě zhoršit.

Specializovaná zdravotnická zařízení, mezi která patří i Nemocnice AGEL Nový Jičín, navíc nabízejí pro terapii pánevního dna i specializované pomůcky, mezi které například přístroje Peritone či Pericalm založené na elektrostimulaci svalů. „Tyto pomůcky využíváme především u vážnějších případů poporodní inkontinence, kde evidujeme dobré výsledky. Ženy by proto neměly váhat a v případě obtíží se na nás jednoznačně obrátit,“ uzavírá Mgr. Kopecká.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: