Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Da Vinci dělá z lékařů čtyřruké operatéry. Operační robotický systém v Nemocnici AGEL Nový Jičín provedl již 2 000 výkonů

7.10.2022

Kulaté jubileum slaví novojičínský robot Da Vinci. Zdravotníci v Nemocnici AGEL Nový Jičín provedli pomocí multifunkčního robotického systému již 2 000 operací. Za 13 let svého fungování robotický systém pomáhá zejména onkologickým pacientům, přičemž spektrum zákroků, které byly s jeho pomocí provedeny, zahrnuje široké portfolio urologických, chirurgických i gynekologických operací.

„Nejčastějšími diagnózami, se kterými pacienti na robotickou operaci do Nemocnice AGEL Nový Jičín přicházeli, byla onemocnění prostaty, konečníku, dělohy, ledvin či močového měchýře. Ve velké části případů šlo přitom o onemocnění nádorová,“ prozrazuje MUDr. Jakub Fejfar, předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín a zdejšího komplexního onkologického centra s tím, že hlavní výhodou operací pomocí robota je daleko vyšší přesnost, díky které operace probíhají bezpečněji a i doba rekonvalescence pacientů se tak ve srovnání s minulostí zkracuje.

V praxi vypadá práce s robotem tak, že lékař neprovádí úkony přímo nad pacientem, ale sedí opodál u ovládací konzole a pomocí citlivých joysticků, napodobujících pohyb lidské ruky, a pedálů ovládá čtyři ramena robotického systému. Díky těmto funkcím může operatér provádět jemný a precizní pohyb i v omezeném prostředí operačního pole v těle pacienta.

„Všechny počítačové systémy robotu jsou propojené optickými kabely a operující lékař si sám ovládá miniaturní kameru i jednotlivé operační nástroje. Tím se z dvourukého chirurga stává chirurg čtyrruký, což je společně s 3D zvětšeným obrazem zásadní výhodou robotického systému,“ vysvětluje MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, primář chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, který zároveň vyučuje české i zahraniční lékaře v robotické chirurgii.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: