Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Proti bolesti zad v těhotenství doporučuje fyzioterapeutka z Nemocnice AGEL Nový Jičín cvičení podle Mojžíšové

18.11.2022

Bolesti zad trápí v těhotenství řadu žen – a není divu. Zejména v pokročilejších fázích těhotenství je častý značný příbytek na váze i změna těžiště nejen z důvodu zakulaceného bříška. To ale neznamená, že by se nastávající maminky měly s bolestí smiřovat. Pomoct může podle fyzioterapeutky přinést specializované cvičení, které přináší harmonizaci svalových skupin v oblasti trupu a pánve.

Ačkoliv je těhotenství přirozeným a v mnoha ohledech krásným obdobím v životě ženy, znamená pro tělo i značnou zátěž. S blížícím se porodem mimo jiné vlivem hormonů dochází k různým funkčním změnám, především v oblasti malé pánve, kde se postupně uvolňují vazivová spojení. „Tím dochází ještě výrazněji ke změně těžiště a některé ženy trpí nepříjemnými bolestmi páteře hlavně v oblasti beder. V takových případech je vhodné zařadit do denního harmonogramu cvičení dle Ludmily Mojžíšové, které aktivuje oblast malé pánve a aktivuje svaly jemně a s ohledem na těhotenství,“ vysvětluje Mgr. Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že toto cvičení je v těhotenství vhodné provádět od druhého trimestru až do porodu, ovšem vždy po konzultaci s lékařem gynekologem.

Koncept dle terapeutky Ludmily Mojžíšové kombinuje různé rehabilitační techniky, které se specializují na oblast pánevního dna. „Primárně se toto cvičení specializuje na terapii při funkční ženské neplodnosti, nepravidelné menstruaci či poruchách pánevního dna po porodu, ale skvěle pomáhá i při bolestech zad v pokročilejších fázích těhotenství. Cvičení totiž pomáhá nastolit rovnováhu mezi držením páteře a pánve,“ vysvětluje Kopecká s tím, že výsledky se obvykle dostavují již po několika cvičeních. Vhodné je ale cvičit zejména v začátcích terapie pod odborným dohledem, aby bylo cvičení prováděno správně.

Cvičení dle Mojžíšové nabízí také rehabilitační oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, kam mohou zájemkyně docházet i bez jakéhokoliv doporučení či žádanky. Cena jednoho terapeutického sezení je pro samoplátce 350 korun, v případě žádanky od lékaře je pak hrazeno z veřejného pojištění. Zájemkyně se mohou objednávat telefonicky na čísle 556 773 347.

„Doporučuji všem nastávajícím maminkám, aby se s bolestmi nesmiřovaly a užily si těhotenství v dobré kondici i náladě až do konce. Jednoduché cvičení podle Mojžíšové jim v tom jistě pomůže,“ uzavírá Kopecká.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: