Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Nemocnice AGEL Nový Jičín má nově k dispozici analyzátor pupečníkové krve miminek

1.12.2022

Unikátní přístroj určený k prověření zdravotního stavu novorozenců ze vzorku krve má nově k dispozici novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Analyzátor krevních plynů bude sloužit především čerstvě narozeným miminkům přímo na porodních boxech a sálech, kde umožní během minuty zjistit kompletní škálu parametrů miminka, a to z jakéhokoliv vzorku krve – včetně pupečníkové.

Nově zakoupený přístroj RAPIDPoint 500e Blood Gas Systém umožňuje ze vzorku krve do jedné minuty změřit kompletní škálu parametrů krevních plynů včetně elektrolytů, metabolitů kyslíku (tzv. oxymetrie), novorozeneckého bilirubinu, glukosy a dalších.

„Tyto údaje oceňujeme především v momentě, kdy jde o nějaký akutní stav. Krevní výsledky novorozenců jsou totiž díky němu k dispozici z malého množství pupečníkové krve prakticky do minuty, kdy může lékař velice rychle vyhodnotit stav dítěte. Zároveň odpadá nošení vzorků do laboratoře a veškerý personál se tak může plně věnovat péči o miminko i maminku,“ vysvětluje Dana Babeľová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že výhodou je také možnost opakovaného testování v průběhu času – ať už z pupečníkové, nebo žilní či kapilární krve.

„Kalibrace a kontrolní mechanismy pracují zcela automaticky, čímž odpadá údržba přístroje. Snadné a intuitivní je pak i samotné ovládání,“ hodnotí Babelová a dodává, že nový analyzátor pupečníkové krve využívají zdravotníci v Nemocnici AGEL Nový Jičín u všech narozených novorozenců.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: