Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V zimě je pokožka dětí s atopií zvláště citlivá, říká lékařka Nemocnice AGEL Nový Jičín

13.12.2022

Atopie zjednodušeně znamená dědičný sklon k alergii, který se může projevovat atopickým ekzémem, alergickou rýmou, zánětem spojivek či astmatem. Atopická dermatitida je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Péči o kůži dětí s atopickou dermatitidou by rodiče měli věnovat stejnou pozornost jak v létě, tak v zimě.

Atopie se může u dětí projevit v kterémkoli věku, nejčastěji se však objevuje u kojenců, batolat a předškolních dětí. Méně často jsou první atopické projevy zaznamenány u dětí školního věku. „O kůži dítěte s atopickou dermatitidou je třeba důkladně a hlavně pravidelně pečovat. Základem je promazávání kůže několikrát denně pomocí mastí či krémů, vyhýbání se zjištěným alergenům ve stravě, či v prostředí, dle doporučení ošetřujícího lékaře. Při akutním vzplanutí je nutné omezení pocení, omezení koupání v chlorované vodě a samozřejmostí je i časové omezené aplikování hormonálních či imunomodulačních mastí v kombinaci s použitím mastných krémů. V některých případech je třeba do terapie přidat celková antihistaminika či kortikoidy,“ uvádí MUDr. Michaela Syrovátková, primářka dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Lékaři a stejně tak rodiče mají během léčby společný cíl a to udržet atopii tzv. pod kontrolou. Děti by se ihned po vykoupání či vysprchování měly osušit a do deseti minut namazat vhodným promašťujícím krémem, koupel by neměla trvat déle než cca deset minut. „Děti s atopickou dermatitidou by měli nosit prodyšné, nejlépe bavlněné oblečení, výhodou je praní oblečení pomocí gelových pracích prostředků tzv. sensitive řady. V neposlední řadě je vhodné používání sušičky, která vychytá z látek zbytky vláken a prachu,“ popisuje primářka dětského a novorozeneckého oddělení.

Součástí léčby je také stravovací režim dítěte, které by se mělo vyhnout dráždivým a exotickým potravinám a prokázaným alergenům. Důležitou roli v léčbě atopie hraje také roční období. „V zimě je pokožka dětí s atopií zvláště citlivá, proto je třeba jí ošetřovat ve zvýšené míře. V lékárnách je k dispozici spousta přípravků na obličej, rty a ruce, které by rodiče neměli vynechat. Nesmíme zapomínat také na opalovací krémy s vysokým faktorem při pobytu na sněhu či v horách při celodenním slunečním svitu,“ uzavírá MUDr. Michaela Syrovátková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: