Novinky ve stravování malých pacientů dětského oddělení
se v Nemocnici AGEL Nový Jičín osvědčily | Nemocnice AGEL Nový Jičín
Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

O nemocnici

Novinky ve stravování malých pacientů dětského oddělení
se v Nemocnici AGEL Nový Jičín osvědčily

29.12.2022

Ke zlepšení zdravotního stavu nemocných dětí přispívá i dobrá výživa. Je žádoucí, aby děti měly na jídlo chuť a podávala se jim podobná strava, na kterou jsou zvyklí z domova. Toho jsou si lékaři i nutriční terapeuté Nemocnice AGEL Nový Jičín moc dobře vědomi. Proto prošla úprava stravy dětského oddělení na začátku letošního července velkou změnou a novinky ve stravování se velice pozitivně promítly do stravování malých pacientů. Došlo i na změny v servírování.   

Denní stravovací menu dětského oddělení se kromě obědů zcela obměnilo. Děti nyní dostávají vylepšené snídaně, dopolední a odpolední svačinky i večere. „V jídelníčku se výrazně zvýšilo množství servírovaného ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Došlo k obohacení druhů podávaného ovoce i zeleniny, kterou děti je mají v misce nakrájenou tak, aby se jim jídlo lépe konzumovala a byla pro ně lákavější.  V létě, kdy jsme změny zaváděli, byla na denním pořádku směs melounu, hroznového vína, broskví nebo borůvek. Složení večeří jsme výrazně zatraktivnili. Spoustu onemocnění provází nechutenství a strava je součástí léčebného režimu,“ popisuje MUDr. Michaela Syrovátková,  primářka dětského a novorozenecké ho oddělení v Nemocnici AGEL Nový Jičín.
 
Novinky nastaly také ve formě servírování. Dětské oddělení má nově k dispozici toustovač. Místo studených sendvičů dostávají děti nyní zapečené sendviče, které dětem moc chutnají. „Pudinky z naší jídelny dětem aranžujeme dvoubarevně spolu se zamíchanými piškoty. Místo šunky, sýru a pečiva, které byly zvlášť, jsme zavedli obložené vícezrnné bagetky obohacené o zeleninu. Dětem podáváme ochucená mléka místo bílé kávy a teplé polévky k večeři. Vždy dbáme na to, aby nejen zeleninové a ovocné přídavky byly v mističkách krásně naaranžovány. Těm nejmenším jsme nakoupili nové nádobí s pěknými dětskými motivy,“ vysvětluje MUDr. Michaela Syrovátková a dodává, že oddělení přestalo dětem podávat kupované pomazánky.
 
První impulz ke změně pocházel od ošetřovatelského personálu, který stravu dětem podává. Ošetřovatelky často upozorňovaly na to že, děti nejeví zájem o svačinky typu rohlík a bíla káva nebo večeře složené z kupovaných pomazánek. „Dětem nabízena strava moc nechutnala. Velká část z jídel se vracela, což není samozřejmě žádoucí jak kvůli dětem, tak z ekonomického hlediska pro naší nemocnici. Spolu s kolegyněmi jsme dali dohromady několik nápadů, jak oživit večeře i svačiny, ty se potom projednávaly s oddělením léčebné výživy, kde se nám snažili vyjít maximálně vstříc. Požadavky doladili tak, aby vyhovovaly dětem, ale zároveň splňovaly i požadavky na vyváženou stravu. Napříč zvýšeným nákladům nám vedení nemocnice vyhovělo v žádosti na změnu,“ uvádí MUDr. Michaela Syrovátková.
 
Změny vnímá personál dětského oddělení velmi pozitivně. „Od léta se nám viditelně zlepšil odběr jídla, dětem chutná a jedí větší porce z podávané stravy, než bylo zvykem. Zbytků viditelně ubylo. Velmi kladně změnu hodnotí i rodiče malých pacientů,“ uzavírá primářka dětského oddělení. 

Zpět

Tiskový mluvčí

KONTAKT PRO MÉDIA

Mgr. Radka Miloševská
Email: radka.milosevska@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: