Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Z novojičínské porodnice nejčastěji odcházeli rodiče v roce 2022 s Natálií a Jakubem

5.1.2023

Přes šest set dětí se narodilo v roce 2022 v porodnici Nemocnice AGEL Nový Jičín, která i loni rozšířila spektrum nabízených služeb například o analýzu pupečníkové krve miminek

V uplynulých dvanácti měsících matrikáři napsali novojičínskou porodnici do kolonky “místo narození” v 608 případech. Přesně tolik dětí zde přišlo na svět z celkového počtu 606 porodů. „Z toho vyplývá, že ve dvou případech se u nás loni narodila také dvojčata,” vysvětluje rozdíl v počtu porodů a narozených dětí Bc. Marcela Bučko, vrchní sestra vrchní sestra gynekologicko – porodnického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Statistiky mírně ovládla děvčata, která v pomyslném souboji pohlaví chlapce předčila v poměru 311:297. „Holčičkám rodiče nejčastěji dávala jména Natálie, Sofie a Adéla. U kluků vévodil Jakub, Adam a pak David,” doplňuje vrchní sestra. Naopak netradiční jméno dostalo hned první miminko narozené v letošním roce. Mamince z Nového Jičína se narodila v neděli 1. ledna v čase 7:42 holčička, která dostala jméno Márie-Elena.

Nemocnice AGEL Nový Jičín v uplynulých letech investovala do modernizace interiéru i nového vybavení porodnice, která je u rodiček vyhledávaná pro svou klidnou a rodinnou atmosféru. Kontinuálně zde dochází ke zkvalitňování služeb i komfortu pro maminky. Od loňského roku mají zdejší odborníci k dispozici unikátní přístroj určený k prověření zdravotního stavu novorozenců ze vzorku krve. Analyzátor krevních plynů je určen především čerstvě narozeným miminkům a je umístěn v prostorách porodních boxů a sálů, kde umožní během minuty zajistit výsledky vyšetřovaných parametrů miminka, a to z jakéhokoliv vzorku krve – včetně pupečníkové. „Tyto údaje oceňujeme především v akutních stavech. Krevní výsledky novorozenců jsou totiž díky němu k dispozici z malého množství pupečníkové krve prakticky do minuty, lékař tak může velice rychle vyhodnotit stav dítěte adekvátně reagovat. Odpadá pak nošení vzorků do laboratoře a veškerý personál se tak může plně věnovat péči o miminko i maminku,“ vysvětluje Dana Babeľová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

V novojičínské porodnici před nedávnem proběhla také kompletní rekonstrukce porodních boxů, operačního sálu určeného pro porody císařským řezem a místnosti pro ošetření novorozence bezprostředně po porodu. Tato místnost je vybavená speciální přístrojovou technikou určenou pro první ošetření novorozence. Oddělení šestinedělí maminkám může nabídnout celkem 5 nadstandardních pokojů, ve kterých samozřejmě nechybí TV, lednice či kojící křesla. „V porodnici novojičínské nemocnice se každá maminka může těšit na celou řadu benefitů, včetně dárků pro své miminko. Velice oblíbené je také focení novorozenců či celodenní bufet, který nabízíme zcela zdarma.

Naše oddělení zajišťuje nepřetržitou laktační poradnu a také zajišťuje maminkám zapůjčení monitoru dechu. Péče o maminky a jejich novorozence však začíná daleko dříve před porodem – absolvováním předporodních kurzů, rehabilitačních cvičení. Nezapomínáme však ani na období po porodu – ten s sebou mnohdy přináší spoustu i méně příjemných změn, proto jsme maminkám ve spolupráci s naším rehabilitačním oddělením připraveni nabídnout adekvátní specializovanou péči např. v edukaci pro zpevnění břišního svalstva, svalů pánevního dna jako prevenci úniku moči. Narození miminka je tedy pouze ta nejkrásnější chvilka v tomto období maminek, naše péče však začíná o mnohem dříve a nekončí propuštěním domů, do nových dětských pokojíčků,“ připomíná Marcela Bučko.

Nejen pro budoucí rodičky také Nemocnice AGEL Nový Jičín připravila zábavně-poučný seriál “Bacha rodím!”, který divákům na YouTube kanálu AGEL i na Facebooku novojičínské nemocnice přibližuje na reálném příběhu rodičky atmosféru a špičkovou péči v novojičínské porodnic

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: