Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Díky preventivnímu programu odhalují v Nemocnici AGEL Nový Jičín nádory plic také u pacientů bez příznaků onemocnění

26.1.2023

Trpíte rakovinou plic - tuto diagnózu si od lékařů během posledního roku vyslechli již čtyři lidé, kteří v Nemocnici AGEL Nový Jičín podstoupili vyšetření preventivně, tedy bez příznaků plicního onemocnění, a to v rámci nového screeningového programu. Zařadili se tak mezi dalších téměř 900 pacientů s plicním karcinomem, o které novojičínské Komplexní onkologické centrum v loňském roce pečovalo. Na rozdíl od mnohých nemocných, kteří se ke specialistům dostaví až po propuknutí příznaků, mají tito pacienti díky včasnějšímu odhalení podstatně vyšší šanci na vyléčení.

Rakovinou plic onemocní každoročně zhruba 6,5 tisíce Čechů, přičemž v 90 procentech je příčinou aktivní nebo pasivní kouření. Z tohoto důvodu je právě na kuřáky zaměřen screeningový program Ministerstva zdravotnictví ČR k časnému záchytu karcinomu plic, do kterého je zapojena také novojičínská nemocnice. „Program je určen zejména současným nebo bývalým kuřákům ve věku od 55 do 74 let. U praktického lékaře si nechají vystavit žádanku do plicní ambulance, kde jsou nejprve vyšetřeni pneumologem, který zajistí kompletní funkční vyšetření plic, rentgen plic a následně jej objedná k nám na CT plic,“ upřesňuje primář radiologie a zobrazovacích metod Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Marek Velkoborský.

Právě z vyšetření na počítačovém tomografu (CT) mívají lidé často obavy. „Strach ale není na místě. Vyšetření je velmi rychlé, celý proces zabere okolo pěti minut, přičemž vlastní CT skenování trvá v řádu několika sekund. Zdůrazňuji, že vyšetření se provádí s velmi nízkou dávkou záření srovnatelnou s prostým rentgenem plic, ale nesrovnatelně vyšší diagnostickou hodnotou, která umožní rozeznat velmi drobné detaily,“ ubezpečuje MUDr. Marek Velkoborský a dodává, že screeningového programu se za necelý rok jeho trvání v Nemocnici AGEL Nový Jičín zúčastnilo již více než 150 osob. Jednoznačně pozitivní výsledek byl po CT vyšetření potvrzen u čtyřech z nich.

„Cílem screeningu je odhalit karcinom v raném stadiu, kdy je lokalizovaný, což znamená, že se nachází na jednom určitém místě a nemá metastázy. V těchto případech je zpravidla možné jej vyoperovat. Čím později je nádor odhalen, tím nižší je i šance na úplné vyléčení,“ uzavírá primář.

Do preventivního programu se mohou zájemci, kteří splňují kritéria, přihlásit prostřednictvím svého praktického lékaře.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: