Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Na odběry i po práci nebo po škole mohou zájemci vyrazit do Nemocnice AGEL Nový Jičín

23.2.2023

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín nově rozšiřuje provozní dobu, a to v návaznosti na poptávku ze strany dárců, kteří nemohou z jakéhokoliv důvodu přijít v dopoledních hodinách. Nově jsou těmto zájemcům o bezpříspěvkové darování plazmy k dispozici i odpolední odběrové termíny ve čtvrtky od 13:30 do 15:30.

„V souvislosti s bezplatným darováním krevních složek mají všichni dárci nárok na čerpání volna. Ne každý chce nebo může této výhody využít, a v této souvislosti se na nás několik zájemců obracelo s dotazem na možnost odpoledního odběru. Nově jsme jej tedy zařadili do nabídky, a věříme, že si tak k nám najde cestu zase o něco více dobrovolných dárců,“ říká Xénia Zichalová, vedoucí výroby transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že zájem o tuto možnost projevili především dárci, kteří nemohli nebo nechtěli chybět na svých pracovištích, a možnost uplatnění placeného volna nemohli využít.

Odpolední odběr přitom nebrání výběru placeného volna následující den. Pracující dárce má totiž nárok na placené pracovní volno v průběhu 24 hodin od odběru. Zaměstnanci, kteří darují v rámci odpoledních odběrů v Nemocnici AGEL Nový Jičín, tedy mohou po dohodě s nadřízeným využít čerpání placeného volna v rámci čtvrteční odpolední nebo noční směny, ale i páteční ranní směny. Odpolední časy pak mohou pomoci oslovit také studenty středních a vysokých škol, kteří nechtějí zameškávat studium.

Zájemci o bezpříspěvkové darování plazmy v Nemocnici AGEL Nový Jičín se mohou hlásit prostřednictvím webového formuláře na adrese rezervace.nnj.agel.cz, a to jak na odpolední odběry ve čtvrtky v 13:30, 14:30 a 15:30, tak i na standardní odběry již od 5:45.

Průběh odběru je jednoduchý. Po zaevidování následuje u každého z dárců vypsání dotazníku, vyšetření a uschopnění odpovědným pracovníkem. Poté následuje samotný odběr. Darovat plazmu může přijít každý zdravý občan ve věku od 18 let a měl 50 kg.  „Podmínkou je to, aby se člověk cítil zdráv. Dobré je, pokud dárce den před odběrem dodržuje dostatečné množství tekutin, nejíst tučná jídla, nepije alkohol a od půlnoci nekouří,“ dodává Xénia Zichalová.

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, které je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: