Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Města Nový Jičín a Kopřivnice podporují dárcovství krve v Nemocnici AGEL Nový Jičín

13.4.2023

Symbolickým odběrem krve či plazmy zahájili kampaň zdravých měst Nový Jičín a Kopřivnice místostarostové a zaměstnanci městského úřadu ve čtvrtek 13. dubna. Obě města podporují dobrovolné bezpříspěvkové dárcovství krve opakovaně, a to nejen šířením osvěty, ale také poskytnutím drobných darů pro dárce.

Dárcovství krve je čin, k němuž se mnozí těžce odhodlávají. Počet dárců v České republice tak v posledních letech klesá, a to v důsledku věku i různých onemocnění. Krev prozatím nejde nijak nahradit, ani synteticky vyrobit. „Rádi bychom povzbudili veřejnost, aby se nebála a přišla darovat krev. Každý, kdo daruje krev, pomáhá zdravotníkům zachraňovat životy. Proto nemocnice ve spolupráci s kopřivnickou a novojičínskou radnicí připravila kampaň zaměřenou právě na dárcovství krve,“ řekla vedoucí výroby transfuzního oddělení Xénia Zichalová. Kampaň poběží od dubna do května a bude se týkat čtvrtečních odběrů. Transfuzní oddělení reaguje na neustávající poptávku po krvi a krevní plazmě a nově nabízí možnost dárcům přijít ve čtvrtek v rozšířených časech od 5:45 do 15:30.

Kromě pracovního volna mají bezpříspěvkoví dárci nárok také další výhody, jako např. odečet z daňového základu ve výši 3000 Kč za každý odběr, poukaz do lékárny v hodnotě 100 Kč, vitamíny či poukazy zdravotních pojišťoven a samozřejmě občerstvení. Kromě toho transfuzní oddělení pravidelně organizuje řadu akcí, při kterých dárci získávají další možnost čerpat či vyhrát nejrůznější poukazy, výrobky nebo služby. Aktuálně se chystá například oblíbené vyšetření krve zdarma.

Dárcem krve může být každý ve věku 18 až 65 let, avšak prvodárci nesmí být starší 60 let věku, s hmotností minimálně 50 kilogramů, v den odběru má nárok na pracovní volno s náhradou mzdy. K odběrům je nutné objednání v rezervačním systému transfuzního oddělení http://odbery.nnj.agel.cz/.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: