Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Vítězka Hlasu Československa společně s lékaři novojičínské nemocnice připomíná význam světového dne hlasu

14.4.2023

Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku v Nemocnici AGEL Nový Jičín si v neděli 16. dubna připomene Světový den hlasu. Při této příležitosti navštívila pracoviště zpěvačka a vítězka soutěže Hlas Československa Lenka Szabó Hrůzová, která si nechala vyšetřit hlasivky. Lenka, která rovněž vyučuje zpěv na konzervatoři v Ostravě a pyšní se hlasovým rozsahem tři oktávy, chce tak společně s lékaři přispět k šíření osvěty a apeluje na veřejnost, aby nepodceňovala obtíže s hlasovým aparátem.

Za poškozením hlasivek může stát celá řada příčin. Tou nejčastější je stále kouření, dále pak virové záněty, působení klimatizace nebo nesprávné používání hlasu. Onemocnění hlasivek se projevuje nejčastěji změnou hlasu, a to chrapotem. Obecné doporučení je, že pokud člověk chraptí tři týdny, měl by vyhledat lékaře. Především u kuřáka je při tomto vyšetření nutné vyloučit zhoubný nádor hrtanu. „Hlasivky jsou součástí hrtanu. Jedná se o dva tenké vazy, které jsou jako struny natažené napříč dýchacími cestami. Vydechovaný vzduch tyto struny rozezvučí a tvoří tak základ hlasu. Pokud dýcháme prašný vzduch, studený vzduch nebo cigaretový kouř, které mohou poškodit výstelku hlasivek, dojde k tomu, že se hlasivky nepohybují správně a začneme chraptět,“ vysvětluje primář ORL oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Jakub Syrovátka.

Kromě kouření nám nejčastěji poškodí hlasivky běžné virózy, které způsobí tzv. laryngitidu. U dětí se toto onemocnění projeví zvláštním „štěkavým“ kašlem. Běžné je poškození hrtanu při přepětí hlasu u zpěváků, kde třením hlasivek mohou vznikat tzv. „zpěvácké uzlíky“. Kuřáci jsou na zhrubění hlasu a občasný chrapot zvyklí, proto přichází k ORL specialistovi často až po několikaměsíčním růstu nádoru hlasivek. „V České republice se stále jedná o jedno z nejčastějších nádorových onemocnění ORL oblasti. Důvodem je stálé vysoké procento kuřáků v naší populaci. Rakovina může postihovat buď přímo hlasivky, pak je chrapot prvním příznakem nemoci, nebo polykací cesty, pak bývá prvním příznakem bolest v krku při polykání a chrapot se objevuje až v pokročilých stadiích. U nekuřáků vzniká rakovina hlasivek výjimečně,“ zmiňuje MUDr. Jakub Syrovátka.

PREVENCE JAKO ZÁKLAD

Jako prevenci vzniku chrapotu odborníci doporučují dodržovat pravidla hlasové hygieny (nekřičet, nešeptat, správná hlasová technika při zpěvu a u hlasových profesionálů), nekouřit, vyhýbat se prochlazení a zajistit dostatečný přísun tekutin a vitamínů.

Světový Den hlasu byl ustanoven v Brazílii v roce 1999 jako reakce na zvýšený výskyt zhoubných nádorů hrtanu. Od té doby se akce postupně šířila po celém světě. Česká republika se k této iniciativně poprvé připojila v roce 2009. Již tři roky lékaři používají detailní videoendoskopy, které odhalí i časná stádia nádorového onemocnění a odliší nádory zhoubné od nezhoubných.

Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku se v plné šíři oboru zabývá diagnostikou a léčbou chorob krku, ucha, nosu, hltanu, hrtanu i slinných žláz včetně poruch sluchu a hlasu. Je akreditováno pro základní kmen i specializovaný výcvik. Nabízí široké spektrum operativy v celkové i lokální anestezii, a to u dětských i dospělých pacientů. Pro úzkou spolupráci s AGEL Komplexním onkologickým centrem se zaměřuje na diagnostiku a léčbu pacientů s nádory v oblasti hlavy a krku.

Na všech ambulancích oddělení je k dispozici NBI videoendoskopie s možností zachycení časných stádií nádorového onemocnění. Při léčbě jsou používány nejnovější chirurgické metody včetně CO2 laseru, radiofrekvenční ablace či plasmové koblace. Lékařky a lékaři provádějí náročné rekonstrukční výkony k obnovení kontinuity dýchacích a polykacích cest. Oddělení má již více než 20letou zkušenost s operativou štítné žlázy a příštítných tělísek. V rámci ORL oboru jsou prováděny také korekční, estetické a funkční operace nosu a ušních boltců. Moderně vybavená akreditovaná spánková jednotka při ORL oddělení provádí diagnostiku a léčbu chrápání a spánkové apnoe. Lékaři novojičínského ORL oddělení pravidelně přednášejí na mezinárodních sympoziích a mají zkušenosti ze zahraničních stáží. 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: