Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Rakoviny kůže přibývá, v Nemocnici AGEL Nový Jičín proto lidem bezplatně zkontrolují znaménka

28.4.2023

Květen je měsícem, kdy si tradičně připomínáme Evropský den melanomu, jehož cílem je zvýšit povědomí o důležitosti prevence melanomu, který patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění v Česku. Statistická data ukazují, že zhoubného melanomu kůže v dlouhodobém časovém trendu výrazně narůstá. Proto se také dermatologové Nemocnice AGEL Nový Jičín připojují k iniciativě a v květnu nabídnou mimořádné termíny preventivních vyšetření kůže.

Nemocnice vyčlenila pro Den melanomu na 23. května hned dvě ambulance kožních lékařů. Vzhledem k vysokému zájmu veřejnosti v minulých letech, jsou nově preventivní vyšetření organizována prostřednictvím předchozí online rezervace přes internetové stránky  https://www.denmelanomu.cz/registrace-klienta/ , kde si lidé vyberou z nabídky volných termínů a vyplní osobní dotazník.

„Samotné vyšetření potrvá přibližně 15 minut a během něj lékař provede další dotazování pacienta a také vyšetření pigmentových znamének ručním dermatoskopem. V případě nálezu podezřelého znaménka je pak pacient odeslán k jeho odstranění na chirurgickou ambulanci a znaménko dále putuje na histologický rozbor, kdy v případě pozitivního nálezu je stanoven další léčebný postup,“ vysvětluje MUDr. Jana Chlebková, primářka dermatovenerologického oddělení novojičínské nemocnice, a upřesňuje, že během posledního ročníku bylo celkem 26 pacientů na místě objednáno k chirurgickému odstranění znaménka.

Výraznou pomocí může být lékařům také to, pokud pacient doma provede ještě před návštěvou ordinace tzv. samovyšetření hůře přístupných oblastí, tzn. prohlídku chodidel, genitálií, nehtů a nechá si někým prohlédnout oblast kštice, aby se lokalizovala podezřelá znaménka, na která pak může pacient lékaře při návštěvě upozornit. Lidé by také na sobě měli dlouhodobě pozorovat, zda nedochází ke změně barvy, velikosti či tvaru znamének na kůži. Může z nich vzniknout jeden z nejagresivnějších nádorů – melanom, u něhož velikost již několika milimetrů znamená pokročilé stadium nemoci a menší naději na vyléčení. Vyšetření dermatologem by tak měli podstoupit všichni, u nichž se objeví nové pigmentové útvary na kůži nebo stávající znaménka mění svůj charakter.

Přestože případů odhalených a léčených nádorů kůže přibývá, opačný trend vládne v dostupnosti odborné péče, neboť kožních lékařů v rámci Moravskoslezského kraje, podobně jako u stomatologů ubývá. Nemocnice AGEL Nový Jičín přesto nabízí kapacitu preventivních, odborných vyšetření zdarma. Pacient má také jistotu, že v případě obtíží se dostává do rukou dalším specializovaným lékařům v rámci zdejšího špičkového Komplexního onkologického centra.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: