Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Imunoterapie dává v Nemocnici AGEL Nový Jičín šanci pacientkám s agresivním nádorem prsu

10.5.2023

Specialisté z Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín poskytují novou léčbu pro pacientky s agresivním nádorem prsu. Tuto diagnózu si jen zde vyslechne ročně přes 500 žen a bohužel se někdy jedná i o mladé pacientky, které nespadají do screeningového programu.

Od letošního dubna je k dispozici k léčbě karcinomu prsu zdravotní pojišťovnou hrazených několik významných léčiv, zejména použití imunoterapie. Myšlenka využít v boji proti rakovině vlastní imunitní systém není vůbec nová, je známá již od 19. století, dlouho se však nedařilo najít optimální cestu k jeho využití. „Imunitní reakce jsou totiž jedny z nejkomplexnějších a nejsložitějších v těle vůbec,“ vysvětluje na úvod MUDr. Michaela Hrouzková Ph.D., lékařka Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín a dodává: „Velmi zjednodušeně se dá říci, že imunoterapie pomáhá imunitnímu systému pacienta, aby rozpoznal a začal ničit nádorové buňky.

Imunoterapii mohou nově využít lékaři zejména u tzv. triple negativních karcinomů prsu, u nichž nezabírá hormonální ani jiná biologická léčba, a dlouho mohli onkologové v léčbě používat pouze chemoterapii. „Těchto nádorů je zhruba 15 procent, chovají se agresivněji a často postihují mladší ženy, u kterých třeba ještě ani nebyl zahájen screeningový program. Navíc velmi rychle rostou a časně metastazují, konstatuje onkoložka. V celé České republice se ročně diagnostikuje karcinom prsu přibližně u 7400 pacientek, z toho 550 jich připadá na novojičínské špičkové specializované pracoviště. „Je to poměrně vysoké číslo a jenom dokládá fakt, že jsme centrum s velkou odbornou zkušeností,“ říká MUDr. Hrouzková s tím, že v Komplexním onkologickém centru Nemocnice AGEL Nový Jičín imunoterapii ročně využijí desítky pacientek. Léčba se podává v pravidelných intervalech prostřednictvím infuzí.

Odborníci za posledních deset let evidují v Česku setrvalý počet případů onkologických pacientek s rakovinou prsu. Nicméně díky skvěle fungujícímu screeningu se daří diagnostikovat pacientky v časných stádiích (až u 70 % případů), což je v šanci na úspěšnou léčbu mimořádně důležité. „Navíc se nám i v době covidové podařilo udržet v novojičínském KOC kompletní provoz, jak mammární diagnostiky, tak i onkologie a radioterapie, proto se nyní nepotýkáme s nárůstem pacientek jako třeba pracoviště, ve kterých musela být některá vyšetření odložena,“ pokračuje MUDr. Michaela Hrouzková.

Dobrou zprávou z oblasti onkologické léčby je také fakt, že došlo k rozšíření úhrady dalších léčiv pro jiné rizikové nádory prsu, např. u agresivních tzv. HER-2 pozitivních nádorů je nově možno použít duální blokádu receptoru HER-2 již v rámci předoperační léčby. „Díky tomu se nám může podařit třeba méně rozsáhlý operační výkon a v neposlední řadě snížíme riziko vzniku mikrometastáz. Navíc jde o lék s celkem rychlou a pohodlnou aplikací, podává se injekčně pod kůži přibližně 5 minut, což dále nezatěžuje pacientku další infuzí. Pro rizikové pacientky s hormonálně pozitivními nádory pak lze nově, kromě již standardní hormonální léčby, použít další lék bránící dělení buněk a potlačující případný růst nádoru. Podává se v tabletkách a snáší se velmi dobře,“ doplňuje novinky v onkologické léčbě MUDr. Michaela Hrouzková z Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: