Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Mrtvice může postihnout i třicátníka. V Nemocnici AGEL Nový Jičín ji ročně diagnostikují stovkám pacientům

12.5.2023

Nový Jičín, 12. května 2023: Světový den proti mozkové mrtvici připadá na 15. května a má za cíl šířit osvětu o nemoci, která se nejen v české populaci dlouhodobě řadí mezi nejčastější zabijáky. Na cévní mozkovou příhodu (CMP), lidově mrtvici, zemře u nás ročně až 8 tisíc lidí a ač je spojována s pokročilejším věkem, může postihnout lidi všech věkových kategorií. Například Nemocnice AGEL Nový Jičín v loňském roce hospitalizovala nejmladšího pacienta s ischemickou CMP ve věku 32 let.

Neurologické oddělení novojičínské nemocnice jen v loňském roce hospitalizovalo bezmála 300 osob s cévní mozkovou příhodou, kdy byl průměrný věk pacienta 74,4 let. „Z medicínských zkušeností ale můžeme konstatovat, že ischemická CMP, tedy nedokrvení mozku vzniklé následkem ucpání mozkové tepny, které způsobí snížení nebo zastavení přítoku krve do mozku, se týká také mladých lidí okolo 30 let. Pacienti mají v takovém věku například cukrovku, zvýšený tlak nebo i vrozenou vadu srdce. Obecně ale CMP dominuje u starší populace a na našem oddělení je jednou z nejčastějších diagnóz,“ říká MUDr. Vladimír Dobiaš, primář neurologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Včasná odborná pomoc je u cévní mozkové příhody hlavním faktorem, který rozhoduje o dalším osudu pacienta. Přerušení krevního zásobení mozku má v mnoha případech za následek trvalé následky, přitom projevy CMP bývají z počátku nenápadné a často tak přehlížené. Jaké to jsou konkrétně? Nejčastěji se jedná o oslabení horní a dolní končetiny na jedné straně těla, ochrnutí poloviny obličeje a pokles ústního koutku na jedné straně tváře, potíže s mluvením či porozuměním řeči. „Významnými faktory vzniku mrtvice je nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, stres, dále pak kouření, nadváha, která je spojená se stravou s vysokým obsahem cukrů a živočišných tuků,“ doplňuje primář Dobiaš.

Z nemocničních dat vyplývá, že nejmladšímu hospitalizovanému pacientovi v Novém Jičíně s krvácením do mozku v roce 2022 bylo necelých 22 let a nejmladšímu pacientovi s ischemickou CMP pak 32 let.

Pacientům s cévními mozkovými příhodami zajišťuje Nemocnice AGEL Nový Jičín komplexní péči ve spolupráci s Iktovým centrem Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. V rekonvalescenci mozkových příhod využívá největší zdravotnické zařízení na Novojičínsku úzké spolupráci fyzioterapeutů, logopedek a nutričních sester.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: