Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

„Ve spánku jsem se dusil a usínal vestoje – díky operaci nepotřebuji kafe a spím jako miminko,“ říká pacient, kterému robotem DaVinci v Nemocnici AGEL Nový Jičín pomohli lékaři od spánkové apnoe – jako prvnímu na Moravě

1.2.2024

Martin Adamec (43) je rodilý novojičíňák – provozní zdejší úspěšné restaurace, kterou před lety zakládal. Denně stráví kvůli své profesi na nohou i 16 hodin. Odpočinek a zejména chybějící nerušený spánek byl ale tím, co jej před rokem přivedlo za primářem MUDr. Jakubem Syrovátkou na oddělení ORL novojičínské nemocnice. Jeho zdraví ohrožovala spánková apnoe.

„Věděl jsem dlouhodobě, že chrápu, říkal jsem si, že přece občas chrápe každý. Jenže přítelkyně mi řekla, že se ve spánku dusím, že najednou přestanu dýchat. Pak jsem zjistil, že v tomhle stavu se vlastně tělo „probudí“, ale vy o tom nevíte a následkem je, že se vůbec nevyspíte. Musel jsem si ráno dát 4-5 káv, abych se dostal do provozuschopného stavu. Přes den následovala opravdu velká únava, usínal jsem vestoje,“ říká teď už s úlevným úsměvem pacient Martin Adamec.

Robotické operace nejsou v Nemocnici AGEL Nový Jičín výjimkou. Díky dvoukonzolovému robotickému systému DaVinci zde robota na ORL využívají i k operativě  onkologických pacientů s nádory hltanu.  Robotická chirurgie je u odstranění spánkové apnoe a chrápání velmi vhodná a pacientům pomáhá efektivněji než jiné typy chirurgických výkonů.

Chirurgická léčba spánkové apnoe a chrápání spočívá v rozšíření prostor oblasti hltanu a vchodu do dýchacích cest. Použití robotického systému nám umožňuje provést tyto plastiky především v oblasti kořene jazyka výrazně precizněji, než je tomu u stávajících metod (například radiofrekvenční ablace). Díky tomu má operace větší efekt na kvalitu spánku. Hojení probíhalo u pana Martina velmi dobře, zákrok vedl ke kvalitnějšímu spánku pacienta a menší únavě v průběhu dne,“ říká operatér a primář Oddělení ORL nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Jakub Syrovátka.

V současné době je robot k operacím ORL využíván na pěti pracovištích v ČR. Pro spánkovou apnoe proběhla první operace v Ústí nad Labem, v současné době je však Nový Jičín jediným oddělením, kde je v této indikaci robotický systém využíván.

Onkologické výkony jsou nadále spojeny s velkou zodpovědností a je nutná  velká zkušenost operatéra. V ORL oblasti ale dokážeme nyní chirurgicky řešit například i nádory v místech, která jsou bez něj nedostupná a v mnohých případech tak můžeme nemocného uchránit například před tracheostomií. Lidé se hojí po těchto výkonech lépe a s nižším rizikem komplikací,“ dodává MUDr. Syrovátka. „Robot přenáší pohyby chirurga s daleko větší přesností a umožňuje  lékaři dostat se i do míst, kde to dříve nebylo možné, do míst, která jsou „za rohem“. U pacientů se spánkovou apnoe je tímto místem kořen jazyka a vchod do hrtanu,“ uzavírá operatér primář Oddělení ORL nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Jakub Syrovátka.

„ Robot na sále vypadal jak kovový pavouk ve sci-fi filmu. Bral jsem to ale s humorem. Lékaři mi všechno pečlivě vysvětlili, důkladně mne kontrolovali a já tenhle zásah můžu doporučit opravdu všem, kteří se třeba stydí jít kvůli chrápání k lékaři. Nebojte se. Opravdu tolik nocí, co jsem teď kvalitně prospal, stojí za to. Jsem vyspaný, kafe nepotřebuji a zdají se mi sny, což se mi dříve skutečně nestávalo,“ dodává vyléčený pacient Martin Adamec.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: