Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Nový Jičín chirurgové využili u pacientů robotický systém DaVinci pro dvě rozsáhlé operace jater

14.5.2024

Hepato-pankreato-biliární chirurgie novojičínské nemocnice se zabývá chirurgickou léčbou onemocnění jater, slinivky břišní a žlučových cest. Zdejší chirurgové využívají robotický systém DaVinci od roku 2008 zejména pro onkologické operace střev, konečníku, či gynekologické a urologické indikace. Spektrum péče se nově rozšiřuje o zákroky u pacientů s onemocněním jater.

U první pacientky s pokročilým rakovinným onemocněním tlustého střeva šlo o mnohonásobné postižení jater metastázami. Pro radikální odstranění všech metastáz bylo nutno provést rozsáhlou resekci jater a odstranit jejich větší část. Pacientka operaci zvládla bez komplikací a byla již propuštěna domů. V plánu je teď onkologická léčba ve formě chemoterapie a po jejím zvládnutí pacientku bude čekat další operační výkon, jehož cílem bude odstranění nádoru tlustého střeva, který metastázy způsobil.

Postup, kdy se v plánu léčby upřednostní léčba jaterních metastáz, pak následuje onkologická léčba a až následně odstranění nádoru, který metastázy vyvolal využíváme v našem zařízení již léta, neboť játra jsou tzv. pacemakerem onemocnění – přítomnost jaterních metastáz diktuje přežívání. Robotickou technologii jsme použili poprvé s cílem provést výkon pro pacienta co nejšetrněji,“ uvádí MUDr. Martin Straka, zástupce primáře chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Doktor Straka doplňuje, že u dalšího pacienta se jednalo o zhoubný nádor vycházející z jaterních buněk, přičemž samotná játra byla již postižena chronickým onemocněním – cirhózou. Výkon obnášel odstranění celého levého laloku jater spolu s nádorem. Takové operace mohou být technicky náročnější, a proto jsme přivítali možnost realizovat oba výkony za přítomnosti předního odborníka Dr. Jawada Ahmada. Doktor Ahmad je konzultant pro hepato-pankreato-biliární chirurgii a proktor miniinvazivní a robotické chirurgie. Patří ke špičkovým HPB chirurgům ve Velké Británii, je školitelem pro da Vinci robotický systém.

Robotické výkony na játrech stále ještě nepatří k běžným chirurgickým výkonům. Operace jsou náročné, trvají několik hodin a vyžadují spolupráci nejen celého chirurgického týmu, ale i kolegů z anesteziologie a intenzivní medicíny, kteří dbají na bezpečný průběh operace a pooperačního období.

V rámci České republiky se robotické hepatektomie zatím rutinně neprovádějí, zkušení chirurgové hlavně z univerzitních pracovišť v současnosti absolvují výcvik v robotické operativě jater a operují své první pacienty. Jsem rád, že i naše zařízení podpořilo tento program a věřím, že budeme moci operace pomocí této technologie brzy nabídnout našim pacientům ve větším rozsahu,“ říká MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, primář chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Výhodou robotické operativy je několikanásobně zvětšený, 3D obraz, který dává chirurgovi úžasný přehled v operačním poli. Nástroje oproti těm, které známe z laparoskopie se dokáží pohybovat podobně jako ruka chirurga ve všech směrech. Operatér má pocit, jako by byl robotický nástroj prodloužením jeho vlastní ruky. Nevýhodou je ztráta pohmatového vjemu, které současné robotické systémy zatím nenabízejí. Hmat je pro chirurga při operaci velmi důležitým vjemem, a proto se ve vývoji moderních generací robotických systémů již pracuje na tom, jak tento problém vyřešit.

Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín a.s. je akreditovaným, špičkovým centrem vysoce specializované onkologické péče pro dospělé, které se zabývá prevencí a léčbou všech typů zhoubných nádorů, včetně hematoonkologických onemocnění. Poskytuje komplexní onkologickou péči zahrnující minimálně invazivní i klasické chirurgické přístupy, chemoterapii, hormonální léčbu, biologickou léčbu, imunoterapii, zevní radioterapii, brachyterapii a intraoperační radioterapii, paliativní péči, léčbu podpůrnou a symptomatickou, včetně léčby bolesti. Součástí péče je i sledování pacienta po léčbě. V rámci klinických studií je využívána také léčba nově vyvíjenými léky.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: