Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Od resuscitace po nutriční poradenství: Dětská zdravotnická akademie AGEL nadchla deváťáky z Kunína

17.6.2024

Společnost AGEL zahájila svou první Dětskou zdravotnickou akademii, kterou absolvovali žáci 9. třídy Základní školy a Mateřské školy Kunín. Tento inovativní vzdělávací program přinesl dětem nejen teoretické znalosti, ale především praktické dovednosti, které si vyzkoušely přímo v novojičínské nemocnici i ve škole.

Program odstartoval návštěvou Nemocnice AGEL v Novém Jičíně, kde si žáci prohlédli transfúzní oddělení a také podstoupili některá vyšetření. Dále se seznámili s různými obory, se kterými se při práci v nemocnici mohou setkat. „Při návštěvě v nemocnici bylo pro žáky skvělé vidět celý průběh odběru krve. Velmi se jim také líbila možnost si zjistit, jakou mají krevní skupinu a také obsah cukru v krvi,“ uvedla učitelka Mgr. Jana Omaníková ze Základní školy Kunín. Následně se program přesunul do školních lavic, kde se děti věnovaly třem hlavním tématům: nutriční terapii, fyzioterapii a první pomoci.

V rámci nutriční terapie se žáci dozvěděli, jak má vypadat správná skladba jídelníčku, jaké existují poruchy příjmu potravy a jak jim předcházet. Děti byly nadšené z interaktivního přístupu, který zahrnoval například výživový kvíz. Dále se deváťáci zapojili do aktivit spojených s fyzioterapií, kde si vyzkoušeli správný sed a držení těla. Naučili se také cviky, které pomáhají předcházet přetěžování zad a ulevují od bolesti. "Žáci velmi ocenili možnost si vyzkoušet správný sed, cvičení na míči a další praktické ukázky," doplnila vyučující Mgr. Jana Omaníková s tím, že o nic méně zajímala žáky část věnovaná první pomoci. Tu se děti učily správně poskytnout, jak při stavu bezvědomí, při dušení, ale i při záchraně dítěte nebo při masivním krvácení.

Organizátorka Dětské zdravotnické akademie a personální specialistka společnosti AGEL Ing. Daniela Puklová vysvětlila význam tohoto programu: "Dětská zdravotnická akademie vznikla jako nedílná součást Akademie AGEL. Cílem celé akademie je vzdělávat děti od útlého věku až po studenty nejvyšších ročníků vyšších a vysokých škol. V AGELu si uvědomujeme, že děti jsou naše budoucnost, a dali jsme si za cíl přiblížit jim zdravotnická povolání. Práce s dětmi v mnohém obohacuje i nás a těšíme se na realizaci dalších akcí, které již nyní usilovně plánujeme na další školní rok."

Po absolvování akademie obdržel každý žák diplom a volnou vstupenku do sítě kin Cinestar.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: