Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Inspirující příběh sestry Markéty Hašové: vyhrála boj s rakovinou prsu a vrátila se k milované profesi

11.10.2024

Pacientkám se stejnou diagnózou nyní dodává odvahu i pozitivní energii. Příběh plný odhodlání, odvahy, a hlavně příběh s dobrým koncem – tak by se dal stručně popsat boj všeobecné sestry Markéty Hašové z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí s rakovinou prsu. Nemoc do jejího života vstoupila v roce 2021, přitom neměla žádné příznaky.

„Mé mamince diagnostikovali karcinom prsu v jejích 43 letech. Proto mě má gynekologická lékařka již od mých 26 let každoročně posílala na preventivní vyšetření prsou ultrazvukem a mamografem. Nikdy jsem neměla žádný problém. Nikdy jsem si nenahmatala žádnou bulku v prsu, když jsem prováděla samovyšetření, které je u žen naprosto nezbytné v rámci včasného záchytu dalších potíží,“ říká Markéta Hašová.

V 45 letech opět navštívila AGEL Diagnostické centrum. V rámci vyšetření na mamografu jí vedoucí lékař tohoto specializovaného zařízení MUDr. Borek Frydrych nechal udělat standardní horní i boční snímky prsou. Poté mě pan doktor poslal ještě na šikmý snímek a na ultrazvuk. To už jsem věděla, že něco není v pořádku,“ vzpomíná sestřička Hašová. Následovala biopsie z prsu, na výsledek histologie čekala tři týdny a bohužel byl pozitivní.

Léčba i prevence

Diagnóza agresivní nádor prsu – byla šokující zprávou, která přinesla obavy nejen o vlastní život, ale i o budoucnost jejích dvou dětí. Navzdory strachu se rozhodla podstoupit oboustrannou mastektomii, což znamenalo odstranění obou prsů, aby minimalizovala riziko recidivy.

Po operaci začala intenzivní léčbu v Onkologickém centru Nemocnice AGEL Nový Jičín, která zahrnovala chemoterapii a biologickou léčbu. I přes těžké vedlejší účinky, včetně vypadávání vlasů a neustálou únavu, zůstala odhodlaná a bojovala dál v čemž jí pomáhala neutuchající podpora od maminky a dětí.

Kromě boje s nemocí se Markéta Hašová rozhodla podstoupit i hysterektomii, což je odstranění dělohy s vejcovody a vaječníky, aby eliminovala další zdravotní rizika. Po úspěšné léčbě se vrátila na gynekologickou ambulanci, kde pokračuje ve své práci, kterou miluje. Její osobní zkušenost ji motivuje k podpoře pacientek se stejnou diagnózou, kterým se snaží dodat odvahu a pozitivní energii.

„Ptají se mě, jak léčba probíhá a co je vše nutné zvládnout. Vždy se snažím je plně podpořit, říct jim svůj nelehký příběh se šťastným koncem. Snažím se je rozptýlit i tvrzením, že se nemusí ničeho bát, protože když jsem to zvládla já, tak to zvládnou také,“ usmívá se sestra Markéta Hašová. Zároveň zdůrazňuje, že je naprosto klíčové, aby si všechny ženy prováděly pravidelně samovyšetření prsou, které jim může zachránit život.

„Neměly by se bát o této nemoci mluvit, je všude kolem nás. Dokud se však s ní člověk nesetká osobně, mnohdy ji jen přehlíží,“ uzavírá sestra Markéta.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: