Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Vernisáž zpestřila dárcům krve v novojičínské nemocnici čtvrteční ráno

19.1.2023

Kulturní zážitek čekal ve čtvrtek 19. ledna ráno všechny dárce krevních složek, kteří přišli na transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín. Slavnostní vernisáží zde začala výstava fotografky Karin Petrskovské a její snímky tak zdobí stěny před nedávnem kompletně zrekonstruovaného objektu.

„Transfuzní oddělení mělo zpětnou vazbu od dárců, že by to bylo dobré prostory po rekonstrukci oživit, zútulnit, a tak zaměstnanci přišli s nápadem na "galerii místních autorů” s tím, že aby se výzdoba neokoukala, tak vystavena díla a autoři se budou po čase střídat,” vysvětluje Bc. Eva Jalůvková, manažerka ošetřovatelské péče z Nemocnice AGEL Nový Jičín, kde se vzala myšlenka proměnit prostory transfuzního oddělení na uměleckou galerii.

Od dnešního dne tak dárcům krve krátí čas při odběru snímky Karin Petrskovské z nedalekých Hukovic, která se stala vůbec první vystavovatelkou. „Když mě oslovila Xenia Zichalová z transfuzního oddělení, zda bych zde nechtěla vystavovat své fotografie, nejprve jsem byla zaskočena, neboť jsem vždy stála spíše v ústraní a výstavy a podobné akce jsem přenechávala jiným. Posléze mi to však přišlo jako hezký nápad. Sama jsem před pár lety byla dárce, a tak mě napadlo, že by jim čas na transfuzce pár mých fotografií mohlo zpříjemnit,” říká Karin Petrskovská, která vybrala ze svého bohatého portfolia celkem 33 snímků rozmanitých žánrů - od portrétů, přes pouliční fotografie až po fotografie dětí.

Současná výstava na transfuzním oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín potrvá do konce března. Darovat krev zde může každý zdravý občan ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve zahrnuje také lékařské vyšetření, možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Transfuzní oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením.

Další informace o transfuzním oddělení, výhodách pro dárce a možnostech registrace k odběru naleznete zde:
TRANSFUZNÍ ODDĚLENÍ NEMOCNICE AGEL NOVÝ JIČÍN

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: