Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍ Jsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 556 773 111

O nemocnici

Koronavirus COVID-19 – časté otázky

29.3.2020

Níže naleznete odpovědi na nejčastější dotazy, v souvislosti s onemocněním Covid 19.

Kompletní informace Ministerstva zdravotnictví najdete na samostatném webu https://koronavirus.mzcr.cz/, další informace pak na stránkách Krajské Hygienické stanice v Ostravě http://www.khsova.cz/.

Provádíte testování na koronavirus?
Nemocnice Nový Jičín ve spolupráci s HZS Moravskoslezského kraje zprovoznila odběrové místo. Žádáme všechny, kdo jsou praktickým lékařem či Krajskou hygienickou stanicí odesláni k odběru na vyšetření na COVID-19, aby směřovali výhradně odběrové místo (z ulice K nemocnici). Odběr vzorků a jejich testování u samoplátců bohužel v současné době není možné. Další informace o odběrovém místě v Nemocnici Nový Jičín a jeho provozní době naleznete ZDE.

Co v případě, že pociťuji příznaky onemocnění Covid-19? Mohu vyhledat pomoc v Nemocnici Nový Jičín?
V případě podezření do nemocnice ani nikam jinam nechoďte, zůstaňte doma a pokuste se vyhnout kontaktu s ostatními, dále kontaktujte svého praktického lékaře. Pro pacienty s podezřením na infekci koronavirem, kteří už se v nemocnici přece jen ocitnou, je vyčleněna izolační místnost s vyšetřovnou. 

Ovlivňuje pandemie koronaviru COVID-19 provoz nemocnice?
Nemocnice Nový Jičín neomezuje hospitalizace, plánované zákroky, ani provoz odborných ambulancí a poraden. V případě nejasností kontaktujte požadované pracoviště telefonicky.

Je personál nemocnice vybaven rouškami?
Zdravotníci a pacienti jsou v nemocnici chráněni předepsanými ochrannými prostředky dle rizika nákazy..

Jak v současné době funguje provoz porodnice?
Rádi bychom informovali a uklidnili všechny nastávající maminky, že provoz porodnice nadále funguje. Od 22. 4. je opět možná přítomnost doprovodu u porodu. Další informace naleznete na stránkách naší porodnice.

Je vhodné v případě podezření nebo potvrzení nákazy COVID-19 kojit?
O přenosu viru máme doposud poměrně málo informací, ale vzhledem k tomu, co víme a co známe o přenosu jiných respiračních virů, není pravděpodobné, že by se vylučoval do mateřského mléka. Kojení nebo krmení odstříkaným mateřským mlékem přináší mnoho nesporných výhod, mimo jiné i ochranu před infekčními nemocemi. Kojení se tedy doporučuje i v případě podezření nebo potvrzení nákazy COVID-19 s tím, že je vhodné dodržovat hygienická opatření zabraňující přenosu viru při blízkém kontaktu maminky a dítěte: před a po kojení si umýt ruce mýdlem a teplou vodou a při kojení používat roušku. (Zdroj: CDC, 21/3) 

Proč Nemocnice Nový Jičín neumožní neomezený průchod a průjezd areálem?
Zavedená opatření napomáhají snížení pohybu osob a vozidel v areálu, aby se omezilo riziko šíření nákazy.

Jak v současné době funguje provoz transfuzního oddělení?
Rádi bychom naše dárce informovali, že k dni 1. 4. 2020, odběry plazmy a červených krvinek v omezeném počtu nadále probíhají. Odběry plné krve z preventivních důvodů neprovádíme. Na oddělení byla přijata bezpečnostní a hygienická opatření, které vychází z doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství. Všem dárcům je před vstupem na oddělení měřena teplota, která nesmí být vyšší než 37°C. Pro dárce, kteří pobývali v evropských zemích s výskytem onemocnění způsobené COVID-19 platí dočasné vyřazení z dárcovství po dobu 4 týdnů. Dále se dočasné vyřazení vztahuje na dárce, který je na COVID-19 pozitivní, byl v kontaktu s nakaženým COVID-19 nebo s někým, kdo ze země s výskytem COVID-19 přicestoval. Pro nejaktuálnější informace doporučujeme navštívit stránky transfuzního oddělení.

 

Jak mluvit s dětmi o koronaviru?
Současná pandemie koronaviru se dotýká i dětí, které často nerozumí tomu, proč nesmí do školy nebo navštěvovat své babičky. Mohou mít obavy a strachy, které vůbec nevnímáme. Ani dospělí mnohdy nevědí, jak o pandemii mluvit, co si o tom ale mají myslet děti a jak jim hrozbu koronaviru vysvětlit? Na strankach Ministerstva vnitra naleznete českou verzi ilustrované mezinárodní brožurky pro malé i velké „Ahoj, já jsem Korona“. Pokud pomůžeme dětem správně a v klidné atmosféře vysvětlit fakta, pochopit běžné emoce jako strach, úzkost, hněv a smutek, pomůžeme nejen jim, ale i sobě. Další informace a brožurku ke stažení naleznete ZDE.

Mám zájem darovat nemocnici roušky, či jiné předměty. Kde je případně mohu odevzdat?

Velice si vážíme každé dobročinné pomoci. Roušky pro naše pacienty, kteří jimi nejsou vybaveni, můžete zanechat na vrátnici. V případě jiné formy darů, nás prosíme předem kontaktujte na tel. č. +420 601 321 661 (Bc. Sokolovská), abychom se společně dohodli na dalším postupu. Děkujeme.

Desatero ke koronaviru (zdroj MZČR).

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: